Kramarič odmítá obvinění z podplacení, stojí za ním prý policie

Praha - Čtením obžaloby a prvními výslechy začalo dnes u Obvodního soudu pro Prahu 6 hlavní líčení v případu známého pražského advokáta Julia Kramariče, kterého státní zástupkyně viní z podplacení. Právník podle ní požadoval po dvou vězních, aby za úplatek lhali při soudním jednání s údajným šéfem arménské mafie v Česku Andranikem Soghojanem. Kramarič obvinění zásadně odmítá, přičítá ho svým nedobrým vztahům s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu - ÚOOZ.

Advokátovi hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest vězení. Podle obžaloby navštívil v dubnu 2010, ještě před začátkem projednávání kauzy s údajným „vorem v zakoně“, v ruzyňské věznici dva vězně - Davida Štinčíka a Jaroslava Duba. Štinčíkovi prý nabídl 500 tisíc korun, když před soudem uvede, že vraždy, ze kterých je viněn Soghojan, zorganizoval klíčový svědek v případu Tagir Tarsžojev. „Zároveň měl vypovědět, že dostal peníze od ÚOOZ za svědectví proti Soghojanovi,“ uvedla žalobkyně Pavla Píšová. Dubovi pak prý Kramarič daroval drahé hodinky a půjčil mu 30 tisíc korun za to, že dosvědčí, že také jeho se snažili policisté ovlivnit.

Podle Kramariče stojí za jeho obviněním averze, kterou k němu chovají detektivové z ÚOOZ již od doby, kdy zastupoval příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starku. Stejně jako dříve Starku v případě únosu Lamberta Krejčíře nyní prý kriminalisté falešně obvinili Soghojana. Dub a Štinčík měli podle advokáta přímo od Tarsžojeva, který byl s nimi ve vězení, informace, že vraždy zorganizoval on. „Tarsžojev se jim také přiznal, že se za pomoci policistů z činů vyviní,“ prohlásil Kramarič.

Reportáž Pavlíny Sedliské (zdroj: ČT24)

Vězni advokáta podle jeho slov oslovili sami. Kramarič po nich prý chtěl, aby před soudem vypověděli to, co řekli jemu. Právník pak zastupoval Štinčíka při jeho řízení o podmínečném propuštění z vězení, oběma vězňům občas posílal věci, o které ho žádali.

Jeho tvrzení v přípravném řízení částečně potvrdil Štinčík. Uvedl, že se jim Tarsžojev k organizaci vražd opravdu přiznal. Dodal však, že měl na Kramarovičovu žádost také lhát o tom, že klíčový svědek v Soghojanově kauze bere drogy a nechává se platit od policistů. Nejprve ho za to advokát zadarmo zastupoval. Když však propuštění z vězení nedosáhl, nabídl mu půl milionu. Peníze mu prý donesl v obálce do vězení, Štinčík je však odmítl.

Vězeň dnes u soudu odmítl vypovídat. Odůvodnil to tím, že by si mohl způsobit trestní stíhání. Soudkyně Naděžda Brčáková chce vyslechnout také Duba a další svědky. Jednání bude pokračovat 29. dubna.

Vydáno pod