Na opravu malínského mostu chybí peníze

Kutná Hora - Komplikace v kutnohorské MHD, které způsobilo omezení na malínském nadjezdu, zřejmě hned tak neskončí. Na opravu mostu, který je v havarijním stavu, totiž zatím nejsou vyčleněny peníze. Přitom práce měly začít letos. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové je zahájení akce nejisté. Kvůli havarijnímu stavu byla na mostě v polovině března instalována značka bránící vjezdu vozidel s hmotností přesahující 5,2 tuny na jednu nápravu.

Kutnohorský starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu) již dříve uvedl, že by se mu nelíbilo, kdyby omezení spojená s havarijním stavem mostu trvala příliš dlouho. Podle Šance by mohlo současné problémy zmírnit nasazení mikrobusu. Dopravce totiž přislíbil pořízení lehkého autobusu, který by požadavku na nižší hmotnost vyhověl.

„V tuto chvíli bohužel nejsou v rozpočtu ŘSD na rok 2011 na rozjetí opravy přidělené finanční prostředky. Pokud budou v rámci rozpočtových opatření v letošním roce finance přidělené, jsme připraveni akci zahájit,“ doplnila Vápeníková. Rekonstrukce si vyžádá 224 milionů korun. Podle původních plánů se mělo letos na práce vynaložit 70 milionů Kč a v dalším roce zbytek.

Dopravní omezení tvrdě dopadlo na 1 500 obyvatel Malína, kterým se výrazně zkomplikovalo dojíždění za prací, do škol či za nákupy. Linky MHD končí a začínají v zastávce Kutná Hora-hlavní nádraží. Autobusová zastávka Kutná Hora-Malín byla zachována pouze pro příměstské autobusy vozící lidi do obce Hlízov.

Podle starosty se připravuje s předstihem i řešení pro situaci, kdy bude malínský nadjezd uzavřen a zbourán. V okamžiku, kdy se most zcela uzavře, budou totiž Malínští odříznuti od okolního světa úplně. „Připravujeme veřejnou schůzi v Malíně, průzkum potřeb dopravy. Máme některé výpočty k tomu, co by obnášela úprava linek MHD a kyvadlová přeprava z Malína v době, kdy přes ten most nebude možné ani přecházet pěšky,“ doplnil starosta.

Vydáno pod