Tři týdny vydržel Dryml v mladoboleslavské nemocnici

Mladá Boleslav - Senátor Vladimír Dryml (ČSSD), který měl pomoci mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici z finanční ztráty, jako poradce ředitele po třech týdnech končí. V nemocnici měl působit ještě asi dva měsíce, píše dnešní Mladá fronta Dnes. Dryml tu končí poté, co musel v pondělí odejít z primářské porady. Na ni přišel spolu s mladoboleslavským primátorem Raduanem Nwelatim (ODS), který je nyní uvolněný z funkce ředitele Klaudiánovy nemocnice. Současný ředitel nemocnice Ladislav Horák je ale vyzval, aby z porady primářů odešli. Podle mluvčí nemocnice Kamily Hamáčkové nebyl ani jeden z nich pozvaný, poradu svolal stávající ředitel.

Nwelati, hlasitý kritik z krajské opozice středočeského hejtmana Davida Ratha, přišel na primářskou poradu podruhé. „Pan ředitel se mi omluvil a řekl, že mě tam pozvat nemůže, protože si to nepřeje pan doktor Rath. Přitom minulý týden byl rád, že jsem přišel. Změnit názor během jednoho týdne, to je těžko z hlavy pana ředitele,“ uvedl primátor Nwelati.

Dryml listu řekl, že pokud nemá kompetence, přístup k informacím a nemůže komunikovat s lidmi, kteří mají peníze v rukou, tedy s primáři, nemá v nemocnici co dělat. „Ať si to vede hejtman sám se svými Melody boys z Kladna, já u těch šaškáren nemusím být,“ uvedl senátor. Dryml za tři týdny v nemocnici nechal otevřít druhou lékárnu, údajně se zlepšilo i hospodaření a také komunikace s primáři a vrchními sestrami.

Senátor stále označuje hejtmana Davida Ratha za svého přítele, nyní je ale jeho chováním zklamaný. „Pan Dryml jako poradce už pomohl a svůj úkol splnil. Pomohl se stabilizací nemocnice a spolupráce s ním bude do měsíce ukončena,“ prohlásil Rath.

Dryml plánoval, že pokud primáři mladoboleslavské nemocnice nesníží do dvou měsíců ztrátu na svých odděleních, bude na jejich místa vypsán nový konkurz. Zároveň plánoval reorganizaci a chtěl přitvrdit při jednáních s pojišťovnami. Nemocnice má potíže s hospodařením, loni vykázala ztrátu 30 milionů korun. V nemocnici nyní pracuje 1 500 lidí, z toho 186 lékařů a 700 zástupců středního zdravotnického personálu.

Klaudiánova nemocnice
Zdroj: ČT24