Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo prověřit Drobila

Praha – Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo žalobcům zahájit prověřování bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) kvůli podezření z korupce. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Pokyn souvisí s kauzou někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obdrželo závazný pokyn zahájit úkony trestního řízení proti konkrétní osobě s podezřením ze spáchání trestného činu korupčního charakteru,“ potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Podle Aktuálně.cz má policie prošetřit, zda se nedopustil podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek pořídil loni v říjnu tajnou nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu údajně nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.

Protikorupční policie už v souvislosti s kauzou zahájila úkony trestního řízení s podezřením na spáchání trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Stalo se tak na základě Michálkova trestního oznámení, které podal na neznámé pachatele ze SFŽP, ministerstva životního prostředí a některých společností. V případě obvinění a soudní dohry by možným pachatelům hrozily dva roky až osm let vězení.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Současný pokyn se však pravděpodobně týká samotného postupu Drobila vůči Michálkovi. Žalobci o konkrétních jménech mluvit nechtějí: „Jedná se o celou kauzu SFŽP a v dané věci, poněvadž se jedná o živou věc, tak nemohu ty pokyny blíže specifikovat,“ uvedl pouze nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zahájení vyšetřování Libor Michálek přivítal, je to prý signál, že nebude celá záležitost zametena pod koberec.

K závěru, že se má zahájit prověřování, dospělo Nejvyšší státní zastupitelství při přezkoumávání jednání Drobila, premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra vnitra Radka Johna (VV). V případě Nečase a Johna NSZ potvrdilo, že nejednali protiprávně. Na oba totiž bylo podáno trestní oznámení pro podezření z neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu. Oba prý věděli o údajných machinacích při zakázkách.

Pavel Drobil:

„Já to vítám - mediálně jsem byl obviňován z toho, že jsem panu Michálkovi nabízel post náměstka za to, aby zničil nějaké důkazy, které měly nasvědčovat nějaké trestné činnosti na SFŽP. Tohle snad bude způsob, jak prokázat, že se tomu tak nedělo.“

Exministr Drobil odmítá, že by Michálkovi sliboval za zničení nahrávek funkci náměstka. „K ničemu takovému ani nemohlo dojít, protože pan Michálek mi nikdy žádnou nahrávku nepouštěl. Nebyl-li jsem nikdy konfrontován s žádným důkazem o nezákonné činnosti na SFŽP, nemohl jsem ani nabízet úplatek ve formě funkce náměstka ministra výměnou za zničení takového důkazu,“ uvedl Drobil. Místo náměstka prý Michálkovi nabídl, protože chtěl, aby nadále neřídil fond.