Platy státních zástupců se budou odvíjet od platů soudců

Praha - Platy státních zástupců se budou odvíjet od soudcovských mezd. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda. Žalobci by na základě novely měli dostávat 90 procent platu soudců, jejich platová základna by se již nestanovila jako násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Koeficient pro výpočet platové základny státních zástupců sice dříve stanovil jejich mzdy tak, aby brali devadesátiprocentní částku určenou soudcům, tento poměr však změnilo loňské rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS). Nález ve vztahu k soudcům zrušil úsporná opatření stanovená na rok 2010 pro představitele státní moci, soudce a státní zástupce.

Z rozhodnutí ÚS pak vycházelo ministerstvo spravedlnosti i pro další roky. Stanovilo soudcům výpočet platů tak, aby na ně úsporná opatření dopadala mírněji. Podle úřadu by tak státní zástupci dostávali v letech 2012 až 2014 pouze zhruba 82 procent soudcovských mezd.

„Cílem návrhu, který společně předkládají ministr spravedlnosti a ministr práce a sociálních věcí, je obnovit tradiční vztah mezi platy soudců a státních zástupců,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti v předkládací zprávě.

Mzdy soudců se řídí zákonem o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu. Vypočítávají se pomocí koeficientu z platové základny, která od roku 2007 činí 56 847 korun.

Například soudce okresního soudu s deseti lety praxe tak dostává přibližně 65 000 korun, soudce krajského soudu s 20 lety praxe zhruba 87 000 korun a soudce vrchního soudu s 25 lety praxe téměř 100 000 korun. Koeficienty se pak zvyšují funkcionářům soudů.

Soud
Zdroj: ČT24