Klaus: ODS ztratila vládní krizí důvěru

Praha - Občanští demokraté dnes slaví na pražském Žofíně 20 let své existence. Se zdravicí v úvodu slavnosti vystoupili premiér a předseda ODS Petr Nečas, expremiér Mirek Topolánek a prezident Václav Klaus. Ten ve svém projevu zkritizoval ODS, že při vládní krizi prohospodařila důvěru veřejnosti a podlomila akceschopnost vládní koalice. Topolánek se zase ostře vyjádřil proti vládě s Věcmi veřejnými, které jsou podle něj pro ODS větší hrozbou než kdysi opoziční smlouva s ČSSD. Stejně tak se ironicky trefoval do Klause i do některých spolustraníků. Nečasův projev byl smířlivější, ocenil pozitivní přínos ODS za dvacet let pro společnost a uvedl, že Václav Klaus i Topolánek svůj úkol v čele ODS zvládli.

Oslavu dvacetiletého výročí ODS na pražském Žofíně zahájil nynější předseda ODS Petr Nečas. Zdůraznil, že ODS je standardní, etablovanou stranou, která má vnitřní sílu překonat i problematická období jako nynější vládní krizi. Poznamenal, že ODS není na rozdíl od jiných stran marketingovým projektem, který voliči včas neprohlédnou, ani si jako někteří nehraje na svatoušky. Nad rámec těchto poznámek se ale do vládních partnerů nepouštěl. Poděkoval oběma svým předchůdcům Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi. Oba podle něj měli nelehký úkol v čele strany a zvládli ho se ctí.

Nečas: „Nejsme marketingovým projektem, který voliči včas neprohlédnou. Nicméně nesmíme být, dámy a pánové, bohorovní, musíme vnímat měnící se politickou realitu, která je stále komplikovanější.“

Klaus: „ODS se stávala stranou politického kalkulu a praktického byznysu.“

Klaus se kromě bilancování pustil do analýzy současné krize, která podle něj poškodila nejen vládu, ale i ODS. Občanští demokraté by podle Klause neměli hledat viníky rozkolísání vlády jen „kolem sebe“, ale zamyslet se nad tím, jak k tomu přispěl souboj různých skupin uvnitř ODS. ODS se podle něj za jeho nástupce Mirka Topolánka vyvíjela špatným směrem. Naděje prý vkládal do nového vedení v čele s Petrem Nečasem. Nemá to ale podle něj lehké a změny ve straně za poslední rok jsou příliš malé. „Reflexe znamená nejen hledání viníka někde kolem, ale i pojmenování toho, jak k tomu všemu přispěl i souboj různých skupin uvnitř ODS, o kterém si štěbetají vrabci na střeše a kterého jsem si nemohl nevšimnout ani já,“ řekl Klaus, který dříve za viníka krize označil svého odpůrce v ODS Petra Tluchoře.

Ničivé bylo podle Klause i směřování do politického středu, které praktikoval Topolánek. „Začal jsem věřit, že zakolísání ODS bylo překonáno a vedení ODS v čele s Nečasem znamená změnu, i když jsem věděl, že to nebude mít lehké. Posun, který nastal, však byl již příliš velký a změny, které se stihly učinit za poslední rok, příliš malé,“ řekl Klaus.

Topolánek: VV jsou virem ohrožujícím svobodu v zemi

Atmosféru v sále rozproudil Topolánek s ostrým projevem, ve kterém nechyběly jeho obvyklé ironické poznámky. Prohlásil mimo jiné, že ODS by se měla přestat chovat jako puberťák, který si zamačkává pupínky a čeká, co řekne „taťka“, když jí je dvacet let. Strana by podle něj měla vystupovat především jako důsledný ochránce občanské svobody. Právě proto prý nemůže spolupracovat s Věcmi veřejnými, které jsou spojené s agenturou ABL, dříve vlastněnou Vítem Bártou.

Topolánek: "Stačí mi, že zůstanu čestným člověkem, nepotřebuju být čestným předsedou. Na rozdíl od některých přede mnou zůstanu členem ODS. A pokud to alespoň trochu půjde, budu ji volit i v Praze. Zbylo mi dost obleků, hodinek i per a také dostatek sebevědomí, abych naplnil jednu z našich hlavních misí - individuální svobodu a individuální odpovědnost."

Topolánek spolustraníky vyzval, aby nepodceňovali Bártovu ambici ovládnout špiclováním celý stát a přestali s VV spolupracovat. Bárta v souvislosti s informacemi o puči ve VV, který údajně chystal předseda poslanců ODS Petr Tluchoř s někdejší poslankyní strany Kristýnou Kočí hovořil o tom, že Tluchoř a Kočí se setkali také s Topolánkem. Tluchoř to ale odmítl. Topolánek dnes prohlásil, že není strůjcem žádného puče, naopak opakovaně jeho cílem.

Topolánek si stejně jako do Klause rýpl i do spolustraníků. Například poznamenal, že přišel zavzpomínat a bilancovat, vidět znovu „osvícené a vševědoucí tváře otců zakladatelů, ošlehané tváře hrdinů velké transformační války, spokojené a obtloustlé tváře smluvně opozičních kabrňáků, unavené a trochu bezradné tváře včerejších a dnešních reformních kompromisníků, a dokonce i tajemné tváře minulých, současných i potenciálních korupčníků“. Nemá prý ambici vracet se do čela ODS. „Já se opravdu nemíním nikam vracet. Nemám moc kam, nemám proč, nemám s kým a vlastně nemám ani pro koho,“ řekl. Krátce po projevu ze Žofína odjel, s Klausem se tak nepotkal.

Občanští demokraté slaví dvacetiny

ODS za 20 let vyhrála třikrát volby do sněmovny, přes deset let byla ve vládě, čtyřikrát vládu sestavovala, měla předsedu sněmovny i Senátu a její zakladatel byl dvakrát zvolen prezidentem. Vznikla po rozdělení Občanského fóra, do jejího čela se postavil tehdejší federální ministr financí Václav Klaus. „Bez standardních politických stran normální politický život nemůže být organizován. Občanské fórum bylo etapou našeho politického vývoje,“ míní Václav Klaus.

V roce 1998 přichází klíčový dokument, na který mnozí vzpomínají jako na jeden z největších prohřešků strany. Opoziční smlouva stvrdila spolupráci ODS a ČSSD po předčasných volbách až do roku 2002. V tom roce se do čela strany dostává Mirek Topolánek. Jeho pozice následující léta rostla. Topolánkova éra končí těsně před loňskými sněmovními volbami.

Strana se potýká s finančními problémy

Občanští demokraté se na oslavu dvacetiletého výročí chystají krátce po vážné vládní krizi, která v jednu chvíli směřovala k rozpadu koalice. Strana se po investicích do několika volebních kampaní potýká také se složitou finanční situací - loni vykázala ztrátu přes 222 milionů. Přes všechny problémy je ODS za 20 let své existence nejúspěšnější stranou v Česku po listopadu 1989.

Topolánek a Klaus se skrytě či otevřeně přeli již od roku 2002, kdy Topolánek překvapivě nahradil Klause v čele strany. Jejich vzájemné kontroverze vyvrcholily Klausovým faktickým odchodem ze strany, kterou založil a byl jejím čestným předsedou. Topolánek Klausovi naopak opakovaně vyčítal, že mu škodí podporou vnitrostranické opozice. Označil prezidenta také za jednoho z viníků svržení svého kabinetu uprostřed českého předsednictví EU.

Během vládní krize Topolánek v tisku prohlásil, že stojí za premiérem Nečasem. Klause označil za technologa moci, který „nesnese ve vedení ODS nikoho kromě sebe“. Klaus se podle něj chce vrátit na politické výsluní „buď s ODS, nebo proti ODS“. Někteří občanští demokraté blízcí Klausovi naopak hovoří o tom, že skupina kolem předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře spojená s Topolánkem pracovala proti Nečasovi.