Odbory žádají zvýšení platů v sociálních službách o 10 procent

Praha - Odbory žádají zvýšení platů pracovníkům v sociálních službách. Chtějí pro příští rok přidání o 10 procent a víc peněz od státu požadují i na péči o postižené či seniory. Odbory na podporu svých požadavků pořádají petici. V ní kromě zvýšení platů žádají také to, aby pro pracovníky v sociálních službách platila mzdová tabulka jako pro zdravotníky, kteří vydělávají víc. Přesun do zdravotnického tarifu by podle odborů nevyžádal víc než dvě miliardy korun. V současnosti lidé v sociálních službách mívají často jen 10 tisíc čistého měsíčně.

„Chceme, aby sociální služby byly provozovány v určité kvalitě. Když člověku někdo nabídne víc, tak z existenčních důvodů odejde. My chceme, aby se o naše seniory starali kvalitní lidi - a až jednou zestárneme, abychom dostali také kvalitní péči,“ uvedla po jednání odborářů z některých domovů důchodců a dalších zařízení z regionů šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Dodala, že potřeba ošetřovatelek a ošetřovatelů se stárnutím společnosti roste. Rostou také nároky na pracovníky. Musí se třeba dál vzdělávat a vyřizovat i administrativu.

Vedení svazu a představitelé některých zařízení požadují také víc peněz do péče pro klienty. Kritizují to, že stát letos snížil dotace o několik stovek milionů korun. Podle odborářů kvůli tomu hrozí omezení činnosti, či dokonce uzavírání některých zařízení. Do dotací loni putovalo podle údajů ministerstva práce 8,94 miliardy korun. Ministerstvo dalo 6,81 miliardy a kraje 2,13 miliardy. Letos má resort poskytnout 6,03 miliardy a kraje 2,43 miliardy, tedy celkem 8,64 miliardy.

Brífink odborů a reakce ministra Drábka (zdroj: ČT24)

Reakce ministra Drábka:

„Návrhy reformy jsme intenzivně projednávali se všemi dotčenými skupinami a organizacemi. V rámci tripartity odbory mají své zástupce ve svých týmech, některé týmy i odbory vedou. Budeme o reformě mluvit i zítra na tripartitě. Úpravy, které předpokládá sociální reforma, mají přinést pouze administrativní náklady. Snížení se netýká dotací směrem do sociálních služeb ani směrem například k postiženým občanům.“

Svou petici chce odborový svaz poslat k podpisu i prezidentovi Václavu Klausovi. Plánuje také, že se obrátí dopisem na všechny poslance a premiéra. Odboráři vyčkají, zda s více penězi na sociální služby a platy bude počítat návrh rozpočtu na příští rok. Pokud se do něj jejich požadavky nepromítnou, jsou podle Žitníkové připraveni k „razantnějšímu řešení“.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24