Nečas exkluzivně: Být reformátorskou silou je náš základní úkol

Praha - Občanská demokratická strana procházela v průběhu své existence dvěma důležitými etapami, které v sobě nesou osobní pečeť těch, co stáli v čele. To zdůraznil pro Českou televizi současný předseda strany a premiér Petr Nečas. To důležité, co právě Klausovu i Topolánkovu éru spojuje, je pokračování v základní misi ODS a prosazovaní reforem. Nečas zároveň poukazuje na jedinečnost současné politické krize, v jejíž čele stojí vláda, která jako první v dějinách České republiky nebyla vytvořena vítězem parlamentních voleb. Přesto premiér věří, že si ODS udží pozici nejsilnější pravicové strany i nadále.

„Základní misí ODS je především standardní parlamentní demokracie založená na soutěži politických stran, tržní ekonomice, kapitalismu a prozápadní orientaci naší země s tím, že chráníme svobodu, soukromé vlastnictví a žádáme solidaritu zodpovědných lidí,“ podotýká Nečas a zároveň zdůrazňuje, že se ODS jako vládní strana vždy snažila prosazovat reformy. „Být reformátorskou silou je náš základní úkol. Snažíme se pozitivně měnit tuto zemi tak, aby byla dlouhodobě moderní a konkurenceschopnou,“ doplnil.

Petr Nečas:

„Je naší povinností dnes a denně komunikovat s občany České republiky, že nepopulární reformy jsou kroky nutné, které by více méně podobně musela udělat jakákoliv jiná vláda…Pokud naše vláda nebude prosazovat reformy, tak nemá význam, aby existovala.“

Rozhovor s Petrem Nečasem (zdroj: ČT24)

Důležité období pro stranu bylo bezesporu to vedené současným prezidentem. Co se týče současných vztahů mezi stranou samotnou a Václavem Klausem, jsou podle Nečase na velice dobré úrovni. „Václav Klaus odešel na základě svého rozhodnutí z pozice čestného předsedy, většina ODS ale nikdy neodešla od pana prezidenta.“ upozornil. Jeho vliv byl ve straně ve straně znatelný i poté, co v roce 2002 odešel z funkce čestného předsedy. Nečas nicméně odmítá jakkoliv posuzovat politická období svých stranických předchůdců. „Řada těch věcí má být hodnocena s větším odstupem a spíše jinými než mnou, který jsem byl aktivním účastníkem všech těchto událostí. Nejsem nezávislý pozorovatel,“ doplnil.

Opoziční smlouva byl jediný možný krok, míní Nečas

V roce 1998, kdy ODS díky chování jiných středopravicových stran s nimi nemohla vytvořit vládní koalici, se rozhodla pro opoziční smlouvu s ČSSD. A jak se na ní premiér dívá s odstupem času? „Opoziční smlouva byla unikátním krokem v unikátní situaci z léta 1998. Z tohoto pohledu ji hodnotím jako nutný a jediný možný krok ze strany ODS,“ míní Nečas. Nicméně jiná věc podle něj je, jestli ODS měla smlouvu držet celé čtyři roky. V okamžiku, kdy byla nastavena určitá pravidla v rámci tzv. Tolerančního patentu, měla strana podle Nečase od smlouvy odejít. „Nepovažuji za chybu, že ta smlouva byla uzavřena…, považuji za naši chybu, že jsme ji drželi až do hořkého konce a pak jsme na ni doplatili ve volbách v roce 2002,“ míní.

Současná krize je jiná než ty minulé

„Současná krize je udělaná v trochu odlišné situaci, než v jaké ODS byla v  minulých vládních angažmá,“ konstatoval premiér. Férové je si podle něj přiznat, že vládu poprvé sestavila strana, která nevyhrála volby, a její koaliční partneři jsou strany nepříliš slabší než ODS. „Je to nový politický terén, na kterém se všichni učíme,“ upozornil Nečas. Přesto doufá, že si i v budoucnu strana udrží pozici nejsilnější pravicové strany. „Pokud by tomu někdy v budoucnosti bylo jinak, tak jenom díky našim chybám.“

Nečas podotýká, že je vždy dobré, aby předsedové koaličních stran nesli vládní zodpovědnost. I proto souhlasí s tím, aby Radek John zastával funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. „Ministr, který je na některém postu a nemusí se mu tam dařit, tak na jiném postu může být velmi úspěšný…Jsem přesvědčený, že Radek John dostal od Věcí veřejných úkol, který byl nad jeho síly…Kdyby ho Věci veřejné nominovaly na ministra kultury, tak je možná nejpopulárnější člen vlády a patří mezi nejpopulárnější politiky,“ domnívá se premiér.