Náchodští na přechodu opět žádali o obchvat

Náchod – Nikoli poprvé začal dnes odpoledne přecházet nepřetržitý proud lidí po přechodu u Slávie v centru Náchoda a zablokoval tak provoz na vytížené státní silnici do Polska. Blokáda trvala asi patnáct minut. Náchodští tak opět upozornili na neustále odkládanou stavbu obchvatu. Protest svolalo občanské sdružení Obchvat Náchoda, které zorganizovalo obdobné blokády provozu na silnici spojující Hradec Králové a Kladsko loni v září a v říjnu. Protestu se zúčastnilo přes sto lidí.

Lidí, kteří dávají najevo nespokojenost s provozem v Náchodě, ubývá. Na první blokádu přišlo 300 lidí, na druhou polovina tohoto počtu. Třetí protest přilákal ještě méně nespokojenců. „Dnešní účastí jsme zklamáni. S protesty přesto počítáme i v budoucnu,“ podotkl předseda sdružení Obchvat Náchoda Jan Chaloupka.

Sdružení vadí, že ministerstvo dopravy nezařadilo obchvat Náchoda do takzvané dopravní superkoncepce, která zahrnuje prioritní dopravní stavby do roku 2025. Obyvatelé Náchoda chtějí, aby ministerstvo obchvat zařadilo alespoň do části koncepce „pod čarou“. Až obchvat získá územní rozhodnutí, měl by se podle sdružení stát plnohodnotnou součástí materiálu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy skutečně čeká na územní rozhodnutí. Potom by se náchodský obchvat mohl na seznam plánovaných staveb ještě dostat. Podle Martina Nováka z tiskového oddělení ministerstva však není možné zařazovat náchodskou stavbu do jakéhosi seznamu pod čarou. Superkoncepce s něčím takovým nepočítá.

Náchod patří mezi dopravou nejzatíženější města v zemi. Řidiči projíždějící městem denně čekají v dlouhých kolonách, obyvatelé trpí hlukem, prachem a vibracemi.

Léta připravovaná stavba sedmikilometrového obchvatu by měla stát asi dvě miliardy korun. Radnice odhaduje, že v případě příznivého vývoje by obchvat mohl stát asi za osm let.

Plánovaný obchvat Náchoda
Zdroj: ČT24