Podrobnosti o výbuchu v Explosii budou do konce týdne

Pardubice – Podrobnosti o výbuchu v pardubickém chemickém podniku Explosia budou oznámeny zřejmě do konce tohoto týdne. Vyšetřovatelé spolu se zástupci báňského úřadu to dnes oznámili s tím, že konečné informace o příčině exploze zveřejní do měsíce. Čtyři zaměstnanci jsou i nadále nezvěstní. K výbuchu došlo ve středu ráno ve výrobně dynamitové trhaviny Perunit.

V továrně se po více než 24 hodinách od incidentu vše připravuje na standardní podmínky. „Snažíme se v těch poškozených provozech zahájit a obnovit výrobu,“ sdělila mluvčí podniku Jaroslava Doležalová. I přesto byly v areálu od rána desítky policistů a hledaly v rojnicích možné důkazy. Na místo se vrátili i vyšetřovatelé hasičů. „Dnes předpokládáme výslechy svědků, pokud toho budou schopni. Já si myslím, že ukončení shromažďování těch důkazů by nemělo trvat déle než do konce tohoto týdne,“ řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Vyšetřovatelé se dnes začali zabývat možnou verzí, zda výbuch v chemičce nezpůsobila jiná výbušná látka než zmiňovaný nitroglycerin. „Samozřejmě verzí je několik, bylo by nezodpovědné spekulovat o možných příčinách. Otázka množství, a zda to vůbec byl nitroglycerin, to všechno je spekulace a nic z toho není podloženo,“ dodal Machek.

Podnik nabídl lidem, kterým tlaková vlna poškodila nemovitosti, odškodnění. Policie také zprostředkovala rodinám pohřešovaných i svědkům péči policejních psychologů. Odbornou pomoc většina z nich využila. „Kolikrát se říká, že, a opravdu je to psychologicky podložené, že nejistota je mnohem horší než špatná jistota,“ řekla psycholožka Lenka Vlášková.

Výbuch v pardubické Explosii
Zdroj: ČT24/David Král