Nemocnice si chtějí vymoci peníze od pojišťoven u soudu

Praha - Nemocnice, které nedostaly od zdravotních pojišťoven peníze na zvýšení platů lékařů, jsou odhodlány domoci se peněz právní cestou. Pokud to dnešní sněm Asociace českých a moravských nemocnic schválí, začnou nemocnice podávat hromadné žaloby na pojišťovny. Na jednání jsou zástupci 54 nemocnic, asociace jich sdružuje 129. Nemocniční doktoři mají podle dohody státu s lékařskými odbory dostat od března k průměrným 48 tisícům měsíčně dalších 5 000 až 8 000 korun.

„Máme právní možnosti, pokud delegáti schválí navržené usnesení, začnou nemocnice podávat hromadné žaloby na zdravotní pojišťovny s návrhem na vydání platebních rozkazů. Naše nemocnice už fakturovaly péči, tedy dlužné částky, takže právně vznikl závazek, a ten vymáháme,“ řekl před zahájením dnešního jednání ředitel právní kanceláře Stanislav Fiala. Na jednání zástupců nemocnic přišel dnes také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se svým náměstkem Petrem Noskem. Ministr je přesvědčen, že navýšení platů je povinností nemocnic. Peníze na to si podle něj musejí se zdravotními pojišťovnami vyjednat. Odbory pak mají řešit problémy s navýšením v jednotlivých nemocnicích.

Fiala potvrdil, že i když peníze navíc nemocnice nedostanou, péči neomezí. Pacienti jsou podle něj přednější než vlastní zaměstnanci. „Pokud by měli být poškozeni pacienti tím, že zaplatíme lékařům, platy v dalších měsících nezvýšíme ani tam, kde už lékaři peníze dostali,“ řekl Fiala.

Protesty mohou pokračovat

Podle Fialy mohou hrozit protesty lékařů, případně i sester, protože ty měly dostat přidáno už loni a v řadě nemocnic se tak nestalo. Podle Hegera ze 190 nemocnic nezvýšilo platy jen pět, podle Fialy to ale je minimálně 15 nemocnic, které na navýšení platů prostředky neměly. Podle Fialy je povinností státu, aby na zvýšení, které stanovil vyhláškou, dohlédl.

Velké nemocnice daly peníze na zvýšení platů z rezerv, některé menší nemocnice na to nemají. AČMN, která sdružuje menší zařízení, tvrdí, že dohoda mezi odbory a ministrem se vztahuje jen na státní nemocnice. Krajské nemocnice se mohou přidat, soukromé nemocnice dohodou vázány nejsou. Problémy jsou také s penězi pro lékaře záchranek.