Explosia po výbuchu obnovila výrobu

Pardubice – Pardubická Explosia obnovila dnes ráno výrobu odstavenou po středečním výbuchu nitroglycerinu. Dopoledne bude závod testovat průmyslové trhaviny. Podle mluvčí Synthesie Jaroslavy Doležalové jsou starostové okolních obcí i vedení kraje informováni o zahájení provozu, zvukové efekty provázející zkoušky by tak neměly vyvolat paniku z dalšího výbuchu. Při středečním neštěstí bylo zraněno devět lidí a čtyři se pohřešují.

Výbuch zničil dva železobetonové podzemní objekty a poškodil i další budovy. Každé tři hodiny zasedá v podniku firemní krizový štáb, který následně informuje zaměstnance městským rozhlasem a na intranetu. Zaměstnanci mají zákaz hovořit se zástupci médií. Do konce týdne by měl podklady o výbuchu shromáždit Český báňský úřad, na jeho výsledky čeká i inspekce životního prostředí, která bude prověřovat, zda nedošlo k porušení technických norem, píše deník Právo. 

Explosia nabídla odškodnění lidem, kterým tlaková vlna poškodila domy - je pro ně zřízena telefonní linka, kam se mohou obracet se svými požadavky. Podle mluvčího Explosie Jiřího Simandla budou tyto škody stoupat do statisíců korun, škody přímo v areálu pak dosáhnou milionů korun. Zatím ale není jasné, jak to bude s odškodněním rodin obětí výbuchu.

Policie dnes potvrdila, že v areálu našla lidské ostatky, pitva by teď měla objasnit, zda ostatky patří jednomu člověku či více lidem. Záchranáři ostatně už ve středu naznačovali, že v sutinách nemohl nikdo přežít. Policie prohledává okolí výbuchu už od středy, ode dneška bude prohledávat a vyklízet jeho epicentrum, které by už mělo být bezpečné. „Ohledání místa ještě může trvat v řádu dnů, mohlo by to být i delší období. Konstrukce budov je poměrně masivní a pohybovat s těžkými předměty za dodržení maximální bezpečnosti je obtížné,“ uvedl ředitel pardubické krajské policie Radek Malíř. 

Explosia sídlí ve stejném areálu jako Synthesia a produkuje střelný prach pro výrobu munice, trhaviny nebo prvky leteckých záchranných systémů. Továrna na výbušné látky vznikla v roce 1920 pro potřeby tehdejší československé armády, akcie firmy se strategickou výrobou dnes patří státu. Nejznámějším produktem firmy je semtex, který se v současnosti vyrábí už jen v malém množství. V objektu, kde ve středu došlo k výbuchu, se vyráběl perunit, což je trhavina dynamitového typu, která se používá zejména na odstřel skalního masivu.