Kočí se omluvila Tluchořovi, ze sněmovny neodejde

Praha – Poslankyně Kristýna Kočí se osobně omluvila předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi za své výroky v rozhovoru nahraném členem frýdecko-místecké organizace Věcí veřejných (VV) Lukášem Víchem. Kočí v něm označila Tluchoře za komplice politické hry, a to nejen vůči VV. V ODS mu tím značně zkomplikovala situaci. Kdyby nebylo závažné, považovala by Kočí obvinění vůči své osobě z rozpoutání vládní krize za „dobrý politický vtip, který jí lichotí“. Svého poslaneckého mandátu se vzdávat nehodlá. Naopak způsob řešení krize považuje Kočí za „výsměch občanům“ a v současné době by hlasovala pro vyslovení nedůvěry vládě. Řekla to v rozhovoru pro dnešní Právo.

Kočí nazvala rozhovor, který nahrál a médiím předal Vích, mystifikací. „Kdybych říkala pravdivou verzi, neměla by nahrávka žádný význam a občané této země by se neměli možnost dozvědět, co za podivné praktiky politická divize bezpečnostní agentury ABL strana Věci veřejné do české politiky zavádí,“ hájí se nyní nezařazená poslankyně.

Neočekávala ovšem, že bude nahrávka zveřejněna, nýbrž s vydíráním, aby složila poslanecký mandát. Kočí podle jejích slov zranilo, že ji nahrál právě Vích, s nímž následně přerušila přátelské styky.

Kristýna Kočí, poslankyně:

„Voliči si záhy uvědomili, že problémem není obsah nahrávky, ale spíše chování členů VV. To, že vás nahraje váš velmi dobrý kamarád, se kterým jsme byli mimo jiné i s partnerem na dovolené, a pak nahrávku po dohodě s vedením strany poskytne médiím, je jasnou ukázkou, jaké praktiky se ve VV používají.“

Kočí se omluvila Tluchořovi za své výroky, o nichž neměl tušení. Její vztahy právě s předsedou poslaneckého klubu ODS byly do této chvíle nadstandardně dobré, stejně jako s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem. „S oběma si tykám a oslovuji je běžně křestním jménem,“ podotkla bývalá členka VV.

Současné řešení vládní krize je výsměch občanům

Kočí o vládě:

„Nemohu podpořit vládu, která se neočistila od vlivu ABL a nedemokratických praktik. Budu tedy hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě.“

Poslankyni se nezamlouvá řešení politické krize – je to podle ní výsměch občanům. ODS nejdříve trvala na odchodu lidí spojených s ABL z vlády, ale realita nakonec vypadá jinak. „Radek John dostal jako trafiku nové ministerstvo bez kompetencí, Josef Dobeš zůstal ministrem školství a Vítu Bártovi bude zatím rezort hlídat jeho bývalý náměstek Šmerda,“ konstatovala Kočí. Proto by v případě hlasování byla pro vyslovení nedůvěry vládě.

Svého poslaneckého mandátu se Kočí vzdávat nechce, a to ani po výzvě řady poslanců v čele s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. „Poslanecký mandát jsem získala od svých voličů. Po Stanislavu Humlovi a Radku Johnovi jsem získala nejvíce preferenčních hlasů, proto budu dál pracovat jako poslankyně,“ podotkla Kočí.

Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24