Za úplatek vyvázla exmanažerka ČKA s podmínkou

Praha - Za přijetí úplatku ve výši 400.000 korun uložil dnes Obvodní soud pro Prahu 7 někdejší manažerce bývalé České konsolidační agentury (ČKA) Radce Kafkové osmnáctiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Vyměřil jí i peněžitý trest ve výši údajného úplatku. Žalobci ženu viní z toho, že za peníze zmanipulovala prodej zhruba třímiliardové pohledávky za společností Cetus. Podle obvodního soudu prodej zařídit nemohla, za úplatu ale k pohledávce, kterou spravovala ČKA, poskytovala neveřejné a interní informace. Advokát Kafkové Josef Monsport se proti rozsudku na místě odvolal.

Bývalá členka představenstva ČKA Kafková dostala vedle podmíněného a peněžitého trestu i zákaz výkonu funkce ve statutárních orgánech na tři roky. Podle dnešního nepravomocného verdiktu ji uplatili podnikatelé Pavel Hrách s Josefem Lopatou prostřednictvím pracovníka ČKA Josefa Tykvy.

Obvodní soud za podplácení vyměřil Tykvovi desetiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let, Hráchovi a Lopatovi každému osmiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Tykvovi uložil i peněžitý trest 40.000 korun, Hráchovi a Lopatovi 400.000 korun.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Klíčovým důkazem byly odposlechy

Interní informace Kafková podle soudu sdělovala Tykvovi nejméně od března 2005. Hrách s Lopatou podle rozsudku poskytli Tykvovi na úplatky tři miliony korun, Tykva pak předal Kafkové 400.000 korun. Žalobkyně Petra Pavlánová už ve čtvrtek prohlásila, že kdyby Kafkovou ihned po předání peněz nezadržela policie, dostala by podle ní další finanční prostředky.

Klíčovým důkazem v případu byly odposlechy, kterých policisté pořídili stovky hodin. Z odposlechů je podle soudce Romana Podlešáka zřejmé, že Lopata při komunikaci s Tykvou projevil zájem o pohledávku za Cetus už v roce 2004. Podle verdiktu je zcela jednoznačné, že Tykva pak u Kafkové „soustavně intervenoval“ a získával od ní neveřejné informace.

Vše kryla fenka Beáta

Obžalovaní podle verdiktu o pohledávce hovořili v kódech, když předstírali, že se baví o Beatě - psu Kafkové, a jejích zdravotních obtížích. „Já znám Beatu, psa paní inženýrky Kafkové, a toho psa mám rád. Ostatní je věc soudce. … Já neříkám, že rozhodně nebyla pohledávka, já říkám, že jsme mluvili o psovi,“ odpověděl dnes Tykva na dotaz novináře, pro co bylo užíváno jméno Beata, a zda trvá na tom, že Beata rozhodně nebylo krycí označení pro pohledávku za Cetus.

Podle obvodního soudu se neprokázalo, že by Kafková zařídila prodej pohledávky virtuální firmě Arrowrise. Čtveřice tak byla nakonec ohrožena nižší trestní sazbou - mužům hrozil až jeden rok vězení, Kafkové dva roky. I proto podle soudce nebylo na místě uložit nepodmíněné tresty. Žalobkyně k tomu řekla, že tresty odpovídají použité právní kvalifikaci.

Advokáti již dříve uvedli, že ČKA prodala pohledávku za společností Cetus v transparentním výběrovém řízení. Obhájce Kafkové řekl, že prodej ovlivnit nemohla, k řízení se dostala až ve fázi otevírání obálek. Tykvův advokát zase ve čtvrtek odmítl to, že by skrze jeho klienta posílala Lopatovi s Hráchem zvýhodňující informace. „V ČKA nebyla daná pravidla, co jsou veřejně přístupné informace a co ne,“ prohlásil právník.

Zajištěných 400.000 korun našla policie v autě přítele bývalé manažerky. Muž u soudu vypověděl, že byly jeho. Půjčil mu je prý známý na splacení automobilu. Soudce dnes ale jeho slova označil za „účelové svědectví“, muž podle soudce o všem věděl.

Posledním obžalovaným v kauze je úřednice agentury Eva Hrušková. Podle dnešního rozhodnutí poskytovala Tykvovi a Lopatovi informace o pohledávkách, muži jí za to údajně poskytovali užívání bytu zdarma. Soud dnes její stíhání podmíněně zastavil, zkušební dobu stanovil na 18 měsíců. Hrušková se přiznala a projevila lítost.

Česká konsolidační agentura spravovala zejména nekvalitní úvěry a pohledávky českých bank a podniků, které na ni byly převedeny při jejich restrukturalizaci v době transformace ekonomiky. Zhruba před čtyřmi lety byla zrušena, její činnost převzalo ministerstvo financí.

Česká konsolidační agentura
Zdroj: ČT24