Policie dopadla mladíky, kteří brutálně umlátili bezdomovce

Pardubice - Policie tento týden obvinila tři mladíky, kteří loni v květnu surově zbili dva bezdomovce v Pardubicích. Jeden na následky zranění zemřel, druhý utrpěl ztrátu paměti. Mladíci se k činu doznali, jeden byl v té době mladistvý. Hrozí jim osm až 16 let ve vězení, mladšímu pachateli může soud vyměřit polovinu trestu.

„Tento případ je v poslední době jeden z nejbrutálnějších útoků ze strany mladých lidí, se kterým jsme se v Pardubickém kraji setkali,“ řekl kriminalista Milan Šimek. Policie dopadla mladíky ve středu. Tři skončili ve vazbě. Jsou obviněni z ublížení na zdraví s následkem smrti, není však vyloučeno, že obvinění bude překvalifikováno na závažnější tresný čin.

Dva zbité šestapadesátileté bezdomovce našla policie v Tyršových sadech. Měli velmi závažná poranění, jeden z nich jim později podlehl. Bezdomovce si vyhlídlo šest mladíků, kteří předtím popíjeli alkohol a rozhodli se, že někoho zbijí. Nejprve napadli čtyři starší muže, ti je ale přemohli. Potom začali hledat někoho dalšího, aby „vyrovnali skóre“. Náhodně pak narazili na dva bezdomovce.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Bez varování je napadli, jeden z mladíků srazil bezdomovce s rozběhem na zem, kopal jej a bil. Obdobně si počínal druhý mladík a k němu se přidal třetí. Ostatní tři mladíci podle všeho jen stáli opodál a do bitky nezasahovali. V procesním řízení zatím vystupují v roli svědků,“ řekl Šimek.

Šestice nechala bezvládná těla ležet a odešla pryč ke zdymadlu. Za hodinu se mladíci vrátili. Zjistili, že bezdomovci jsou stále bez hnutí na zemi. Opět do nich začali kopat a někteří z nich se na zraněné muže vymočili.

Obviněným pachatelům je v současnosti 18, 19 a 20 let, dva jsou studenti, jeden pracuje jako dělník. Jeden z obviněných už byl souzen za ublížení na zdraví, dalšího soud za jiný případ napadení čeká. Dva mladíci, kteří událostem podle všeho jen přihlíželi, také ještě studují, třetí pracuje v pohostinství.

Tyršovy sady v Pardubicích
Zdroj: ČT24