Za rozhádanou pražskou koalicí je i mocenský boj v ODS

Praha - Spory v pražské koalici ODS a ČSSD dnes dopoledne vyvrcholily zahájením smírčího řízení, které vyplývá z koaliční smlouvy. Koalice se na radnici pře ohledně obsazení míst v radě a obsazení míst v dozorčích radách městských podniků. Pokud se obě strany ani po měsíci nedohodnou, mohou koaliční smlouvu vypovědět. U občanských demokratů zároveň vyvrcholil vnitrostranický spor, ve kterém o moc bojují dvě frakce.

„Vzhledem k tomu, že koaliční partneři konstatovali významné zpomalení procesu transformace městských společností a současně došlo k nedohodě o obsazení jedenáctého místa v Radě HMP, dohodly se koaliční strany na zahájení smírčího řízení vyplývajícího ze vzájemně uzavřené koaliční smlouvy,“ uvedli ve společném prohlášení šéfové pražských organizací obou stran Boris Šťastný (ODS) a Petr Hulinský (ČSSD).

Podle některých členů koalice je situace vážná

Jedním z bodů, na kterém se koalice neshodne, je obsazení jedenáctého místa v radě. Podle koaliční smlouvy je vyhrazeno pro opoziční TOP 09, která ho ale obsadit nechce. Pražská ODS se proto v úterý na jednání regionální rady dohodla na tom, že ho chce pro sebe. „Pokud ODS chce šesté místo, tak my máme o tento post také zájem,“ řekl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Podle některých členů koalice je situace vážná. „Vyústěním bude buď obnovení spolupráce, nebo vypovězení,“ poznamenal Březina.  

Další jednání by měli vést vyjednávači, kteří domlouvali vznik koalice. Za ODS to bude Šťastný, Bohuslav Svoboda a Rudolf Blažek, za ČSSD Hulinský, Březina a Jan Slezák. První jednání proběhnou pravděpodobně příští týden. V úterý se také sejde krajský výkonný výbor ČSSD, ve středu zasedne regionální rada pražské ODS. „ODS si musí rozhodnout, jak bude dál postupovat. Na regionální radě budu žádat mandát, jak dál postupovat. Situace je vážná, je to mimořádné opatření vyplývající z koaliční smlouvy,“ poznamenal Šťastný.

Nejmenovaný člen ODS:

„Konflikt graduje dlouho. Jestli si mysleli, že pan primátor bude jenom přikyvovat, tak to teda nebude.“

Roztržka navíc není pouze mezi ODS a ČSSD, ale i mezi jednotlivými frakcemi občanských demokratů. Jedna strana stojí na straně primátora Bohuslava Svobody, druhá za předsedou strany Borisem Šťastným. „Konflikt graduje dlouho. Jestli si mysleli, že pan primátor bude jenom přikyvovat, tak to teda nebude,“ poznamenal člen ODS, který nechtěl být jmenován. Část ODS se údajně snaží prosadit do křesla jedenáctého radního právě Šťastného. S touto variantou by údajně souhlasili i sociální demokraté, kteří mají ke Šťastnému blízko. 

Bohuslav Svoboda
Zdroj: ČT24