Soud potvrdil pokutu pro FOD kvůli adopcím

Praha – Městský soud v Praze zamítl žalobu Marie Vodičkové na ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokuta 80 tisíc korun, kterou Fondu ohrožených dětí (FOD) udělilo ministerstvo kvůli sporným adopcím, byla tedy oprávněná. Ředitelka fondu Vodičková ale jakékoliv pochybení odmítá. S dnešním verdiktem soudu nesouhlasí a zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Rozhodnutí nepovažujeme za správné,“ řekla dnes Vodičková. „My tu pokutu dostali za to, že uchráníme děti od kojeňáku,“ dodala. „Soud ve svém rozhodnutí stanovil hranici mezi tím, co je zprostředkování osvojení a co je nějaká odborná poradenská pomoc, což mohou neziskové organizace provádět,“ řekl k tomu Miloslav Macela, ředitel odboru rodiny ministerstva práce.

Na případy, kdy FOD domluvil osvojení bezdětným párům a těhotné ženě v sociální tísni, upozornily již dříve kontroly v Plzeňském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Ministerstvo práce pak potvrdilo rozhodnutí Plzeňského kraje a udělilo fondu pokutu ve výši 80 000 korun. Podle rozhodnutí Plzeňského kraje se fond dopustil protiprávního jednání. Vodičková s tím nesouhlasila a reagovala žalobou na ministerstvo.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Zprostředkovat dítěti náhradní rodiče může ze zákona pouze stát. Jiné zprostředkování adopce je dle litery zákona nezákonné a otevírá prostor pro korupci. To, že by pracovníci organizace brali za adopce peníze, se však neprokázalo. Neziskové organizace mohou podle státu jen dávat odborné rady. FOD si ale zákon vykládá jinak. „Děti, které jsou ještě u matek a nejsou v žádném zařízení, ani v ústavu, tak orgány státu nemají oprávnění tady zprostředkovávat osvojení, to mohou udělat jen u dětí, které jsou umístěny v ústavu,“ domnívá se Vodičková. Zákon říká, že si každá matka může vybrat, komu své dítě dá po porodu.

Aby k podobným případům už nedocházelo, zřídí ministerstvo práce a sociálních věcí bezplatnou anonymní linku. Na tu budou moci volat všichni rodiče, kteří budou potřebovat poradit například s adopcí.

„Při tomhle výkladu, se kterým dnes souhlasil soud, matky, které chtějí dát dítě do osvojení, ale nechtějí, aby před tím bylo v kojeneckém ústavu a nikoho samy neznají, nemají na výběr a dítě do kojeneckého ústavu musí,“ vysvětlila Vodičková. Matky v podobné situaci si podle ní nyní například dávají inzeráty do novin a pro dítě z toho plynou rizika. FOD před několika lety proto matkám nabízel pro předadopční péči rodiče, které si sám prověřoval. Úřady na to ale pohlížely jako na zprostředkovávání adopce a jejich názor dnes potvrdil i soud. Podle Vodičkové zpracovala žalobu zcela zdarma pražská advokátní kancelář. Právníci to prý organizaci nabídli, protože ministerské rozhodnutí považují za nesprávné.

V Plzeňském kraji se sporný případ stal v roce 2007. Na FOD se obrátila těhotná žena s prosbou o pomoc, pracovníci organizace zprostředkovali setkání matky a náhradních rodičů. Zároveň měli doporučit, aby se náhradní otec zapsal do matriky jako biologický otec dítěte. K zapsání do matriky skutečně došlo, biologická matka si ale později vše rozmyslela.