Jeseník tápá, jak opravit stoletý most

Jeseník – Do jesenické městské části Bukovice se nedostanou kamiony. Těžká a dlouhá nákladní auta nepřejedou most, který vede přes říčku Bělou. V místě ale sídlí řada podniků, kteří nákladní silniční dopravu nutně potřebují – například pila. Městský úřad teď hledá možnosti, jak situaci vyřešit. Bude potřeba opravit most, který však patří kraji, i nájezd na něj.

Betonový most, který spojuje jesenickou část Bukovice na pravém břehu řeky Bělé a levobřežní státní silnici, vznikl v roce 1905. Po 106 letech je ve špatném technickém stavu, beztak ale naprosto nevyhovuje nadměrné dopravě. Kamiony se na něj totiž nemohou stočit. Most by je navíc ani neunesl. „Současné omezení tohoto mostu je maximálně na jediné vozidlo do dvanácti tun. Navíc je tam upraven i tlak na nápravy,“ upřesnil vedoucí dopravního odporu jesenického městského úřadu Josef Liberda.

Bukovičtí podnikatelé si tak mohou vybrat ze dvou špatných řešení – buď porušují pravidla a budou riskovat poškození kamionu, nebo dokonce pád mostu, nebo na hlavní silnici cestují po objížďce dlouhé padesát kilometrů. „Jiná cesta není, protože živit se musíme. Daně odvádím, všechno se odvádí, tak musím nějak žít,“ podotkl nájemce bukovické pily Jaromír Holub.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Jeseničtí se nyní snaží najít vhodné řešení. Možným řešením může být jízda nákladních aut po cestě, kterou využívají zemědělci. „Pokud by nám družstvo vyšlo vstříc, domluvila by se objížďka, než se most opraví,“ uvedla starostka Marie Fomiczewová. Dohoda ale není zcela jistá. Podle předsedkyně zemědělského družstva Marie Bubíkové končí polní cesta v areálu družstva. „To není úplně bez rizik a problémů,“ zdůraznila.

Bezproblematická nemusí být ani oprava samotného mostu. Patří Olomouckému kraji. Ten chce jeho rekonstrukci navázat na vybudování obchvatu města. Jeho stavba je však zatím v nedohlednu.