Obcí jezdí stovky kamionů, pomoci nikdo nechce

Zbůch (Plzeňsko) – Jeden kamion za druhým projíždí už osm let středem Červeného Újezdu u Zbůchu na Plzeňsku. Červený Újezd přitom neleží na žádném hlavním tahu, místní silnice však vede ke starému letišti v Líních, které se pomalu mění v průmyslovou zónu. Její součástí je například kamionové překladiště. Obyvatelé Červeného Újezdu si už dlouho stěžují na hluk, prach a také na zdemolovanou silnici – zcela marně.

Přístup krajského úřadu, který by se měl o silnici k bývalému letišti starat, se spíše zhoršuje. Loni ještě sliboval, že ji opraví. Dnes tvrdí, že na to nemá peníze. „Stavba by měla být asi v rozsahu 40 milionů korun, což v současné době kraj nemá vyčleněno,“ přiblížil vedoucí krajského dopravního odboru Jaroslav Vejprava.

Kraj tak ponechává své občany svému osudu – nejde přitom pouze o stav silnice. Osvobodit obyvatele Červeného Újezdu a také sousedního sídliště ve Zbůchu zvaného Na šachtě od intenzivní kamionové dopravy může pouze přímé napojení líňského letiště na dálnici D5. Postavit by ho však musel majitel areálu starého letiště. Ten to ale odmítá. „Na nás to nikdy nebylo a nikdy nebude. Podle mě by to mělo jít ze státních prostředků z iniciativy krajského úřadu,“ sdělil Bronislav Kulawiec, jednatel společnosti PlaneStation Pilsen, která je spoluvlastníkem letiště.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Firmu ostatně k výstavbě dálničního přivaděče ani nikdo netlačí. „Není snaha ze strany státních orgánů situaci řešit,“ upozornil starosta Zbůchu Jiří Hájek. A tak odlehlou vsí na maličké regionální silnici nadále projíždí 500 automobilů za půl dne.