Kvůli návrhu zdravotnických reforem hrozí další protest lékařů

Praha - Jen dva měsíce po konci akce Děkujeme, odcházíme hrozí lékaři kvůli reformním plánům ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dalšími protesty. Vadí jim, že i přes sliby se s nimi o reformách neradí a vše rozhoduje sám. Navíc je prý navrhovaná podoba reforem poškodí. Lékařům se nelíbí např. návrh, aby mohly zdravotní pojišťovny jednostranně vypovídat smlouvy se soukromými lékaři. Ministr Heger plánuje zdravotnickou reformu předložit v červnu, lékaři proto o případných protestech rozhodnou během léta.

„Nám se zásadně nelíbí to, že podobně, jako to dělal Julínek, také pan ministr Heger hodlá posilovat roli pojišťoven jak na úkor lékařů, tak i na úkor pacientů,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ministerstvo slibuje, že bude s lékaři o návrzích ještě jednat, jak ale upozorňuje náměstek Petr Nosek, nedá se očekávat, že změny budou vyhovovat všem. 

Ve hře je tak další protest lékařů. Akci Děkujeme, odcházíme ukončili nespokojení lékaři také kvůli slibu, že budou spoluautory reformy. "Pokud bude ministr zdravotnictví na svých návrzích trvat a náš nesouhlas bagatelizovat, tak jsou protestní akce pravděpodobné. Akce Děkujeme, odcházíme ukázala, že lékaři dokáží být jednotní," varuje prezident ČLK. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Doktoři si přitom po hrozbách odchodů ze zdravotnictví ještě nezískali zpátky důvěru lidí. Podle pacientských organizací nemocní pořád úplně nevěří, že je doktoři nenechají bez pomoci. Nejkritičtější jsou ke svým lékařům starší pacienti. „Jsou mnohem kritičtější ke svým lékařům, protože si uvědomili, že je můžou opustit,“ vysvětluje předseda sdružení Život 90 Jan Lorman. Doktoři sice připouští, že svou autoritu u některých pacientů ztratili, nějaké větší odcizení ale odmítají.