VV: Budoucnost vlády nyní stojí na přístupu Kubiceho

Praha – Další budoucnost vládního kabinetu stojí na tom, jaké kroky bude na ministerstvu vnitra realizovat jeho nový šéf Jan Kubice a jak bude spolupracovat s vicepremiérem pro korupci a předsedou VV Radkem Johnem. Serveru iDnes.cz to řekl nejmenovaný zdroj z čela Věcí veřejných. Pokud se Kubice neosvědčí, padne podle člena VV vláda na sporné reformě zdravotnictví.

„Pro nás je nyní velmi podstatné, jak se bude chovat Kubice na ministerstvu vnitra a jak bude spolupracovat s Johnem. Pokud nebude, tak vláda padne na zdravotní reformě,“ citoval iDnes.cz vysoce postavený zdroj z VV.

Reforma zdravotnictví je momentálně jedním ze sporných bodů ve vládní koalici. Podporu vládního projektu poslanci VV podmínili právě tím, že se koaliční strany na konceptu zdravotní reformy shodnou. Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové přitom kabinet nemůže počítat s tím, že by její strana podpořila reformu ve chvíli, kdy by spočívala pouze ve zvyšování zdravotnických poplatků.

Věcí veřejné mají zároveň obavy z toho, že Radek John nebude mít ve vládě jako vicepremiér pro boj s korupcí dostatečné pravomoci. Úřad bez akční síly ovšem odmítají. John dosud působil právě jako ministr vnitra, po vládní krizi jej na postu vystřídal Jan Kubice.

Vydáno pod