Tragická bilance Velikonoc: zatím 18 mrtvých

Praha - O prodlouženém velikonočním víkendu zemřelo na českých silnicích zatím 8 lidí, což je méně než loni. Od čtvrtka, kdy dětem začaly prázdniny, si pak nehody vyžádaly celkem 18 životů. Policejní statistiky nejsou ale zatím uzavřené. Další lidé utrpěli těžká zranění. Mezi postiženými byli opět i motorkáři. Například po nehodě v Dolní Branné na Trutnovsku zemřel spolujezdec na motocyklu. Těžkým zraněním podlehl po převozu vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Poslední dnešní obětí je starší cyklista z Lomnice nad Lužnicí.

Policie přitom prováděla na silnicích zvýšené kontroly. Výzvy k větší opatrnosti ale na řidiče velký vliv neměly. Policie provedla zhruba 150 regionálních dopravněbezpečnostních akcí, hlavně v pátek a dnes, kdy se předpokládala zvýšená hustota provozu a z toho plynoucí větší rizika pro řidiče. Policie se při akcích zaměřila na požívání alkoholu, rychlost, správné předjíždění, použití bezpečnostních pásů a dětských sedaček.

Podle pracovníků Centra dopravních informací dnes doprava na silnicích v Česku zesílila mezi 15:00 a 16:00, zatím je na úrovni nedělního odpoledne, kdy se lidé po volnu vracívají domů. Komplikace vznikly odpoledne například na 58. kilometru dálnice D1, kde se po nehodě několika aut vytvořila zhruba šestikilometrová kolona.  Pět aut se srazilo také na zhruba 21. kilometru silnice R10 vedoucí z Prahy směrem na Turnov, vznikla tam čtyřkilometrová kolona. Krátce byl omezen provoz i na 9. kilometru dálnice D5, rovněž kvůli nehodě osobního vozu.

Vstup a reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Mezi mrtvými opět motorkáři

Mezi řidiči, kteří letošní velikonoční svátky nepřežili, bylo opět několik motorkářů. 33letý muž havaroval dnes po poledni v obci Drachkov na Benešovsku, kde na silnici nezvládl ve vysoké rychlosti stroj. Zemřel také spolujezdec na motocyklu po nehodě na Trutnovsku. Už v pátek pozdě večer zahynul 19letý motorkář, který na silnici mezi Dolní Lutyní a Věřnovicemi nezvládl stroj, sjel ze silnice a narazil do stromu.

Tragické byly i následky dalších nehod. Dvě oběti si vyžádala havárie osobního vozu v Tanvaldu na Jablonecku v sobotu večer. Auto v zatáčce vyjelo ze silnice a spadlo do řeky. 74letý muž zemřel na místě, jeho o tři roky mladší žena po převozu do jablonecké nemocnice. Muž a žena zahynuli v sobotu odpoledne také při dopravní nehodě na silnici u Pyšel na Benešovsku. Řidič fabie vyjel z nezjištěných příčin do protisměru a tam narazil do kamionu. U Uherského Brodu zase v sobotu zemřel 61letý muž, který nezvládl předjíždění druhého vozu.

Další lidé si z karambolů odnesli těžká zranění. Například na jihu Čech se od pátku těžce zranilo sedm lidí, někteří byli převezeni do nemocnic v kritickém stavu. Dnes se ve Šlapanicích u Brna srazila sanitka s osobním autem. Zde naštěstí nikdo nezemřel, čtyři lidé se ale zranili. Sanitka převážela starší pacientku a měla zapnutou sirénu. Na křižovatce jí ale podle všeho nedal řidič felicie přednost.