Tluchoř dál vede poslance ODS - ti o něm nehlasovali

Praha - Předsedou poslaneckého klubu ODS zatím zůstává jeho dosavadní šéf Petr Tluchoř. Poslanecký klub ODS dnes nehlasoval o jeho setrvání v čele frakce. O případné výměně se tedy zřejmě rozhodne až v červnu při řádné volbě předsedy klubu. Některým poslancům se nelíbilo Tluchořovo účinkování při vládní krizi.

Podle místopředsedy klubu Zbyňka Stanjury se dnes Tluchoř na začátku jednání sněmovní frakce zeptal, zda chce někdo hlasovat o jeho setrvání v čele klubu, nikdo ale takový návrh nepodal. Klub, který se dnes sešel před odpoledním hlasováním o nedůvěře vládě, se však vládní krizí zabýval.

„Debaty na poslaneckém klubu ODS jsou vždycky otevřené. Byla poměrně dlouhá, zabývala se celou situací posledních čtrnácti dnů,“ řekl novinářům další místopředseda klubu Marek Benda. „My nepochybně budeme mít v půlce června nové volby předsednictva klubu, tak jako je v naší straně vždycky, možná bude více kandidátů, nicméně je nesmyslné zaměňovat příčinu a následek,“ odpověděl Benda na dotaz, zda by Tluchoř měl zůstat v čele klubu poté, co byl aktérem vládní krize. Tluchoř je podle Bendy s událostmi spojen, vedení ODS ale trvá na tom, že příčinou krize byly politické praktiky klíčové postavy VV Víta Bárty.

Část poslanců ODS kritizovala Tluchořovy kroky v době vládní krize a chtěla od něj vysvětlení. Stejně se minulý týden vyjádřil i premiér a předseda strany Petr Nečas. Někteří poslanci Tluchoře obviňovali, že za premiérem nestál. Tluchoř byl podle Věcí veřejných člověkem, který spolu s bývalou šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí chystal puč ve frakci nejmenší vládní strany. Při současné vládní krizi vystupoval vůči VV nejradikálněji. Za krizí vidí „tluchořovskou kliku“ v ODS i prezident Václav Klaus.