Kubice odvolal náměstky Salivara a France

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice v úterý odvolal své náměstky Jaroslava Salivara a Jiřího France. Podle ministra není současné vedení resortu schopné „vzájemné konstruktivní komunikace“. Salivar měl na starosti vnitřní bezpečnost a Franc ekonomiku a provoz. Informaci přinesl server idnes. Server lidovky později s odkazem na vysoce postavený zdroj z ministerstva vnitra uvedl, že náměstkem Kubiceho se zřejmě stane jeho bývalý podřízený z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jaroslav Hruška.

„Po vyhodnocení atmosféry na ministerstvu vnitra jsem dospěl k závěru, že současné vedení není schopno vzájemné konstruktivní komunikace. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl odvolat dva náměstky z jejich pozic. Jim svěřené úseky budu do jmenování nových náměstků řídit já osobně,“ citoval server Kubiceho.

„S panem ministrem jsem o spolupráci mluvil, samozřejmě se jí nebráním, ale konečné rozhodnutí je na něm,“ řekl lidovkám bývalý detektiv Hruška. Novák informaci nechtěl komentovat. LN připomněly, že Hruška byl v minulosti šéfem speciálního týmu Pokr, který vyšetřoval vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

Kubiceho jmenoval ministrem prezident Václav Klaus minulý čtvrtek. Bývalý šéf ÚOOZ nahradil v křesle ministra vicepremiéra Radka Johna (VV), který má nově na starosti boj s korupcí. Vládní změny jsou výsledkem dohody koalice, kterou strany uzavřely minulé pondělí po více než týden trvající krizi. Kubice je nestraník. Při svém jmenování Kubice řekl, že změny ve vedení resortu sice plánuje, ale ne masivní.

Bývalý krajský ředitel hasičského záchranného sboru Plzeňska Salivar působil jako náměstek na vnitru již za ministra Ivana Langera (ODS). Někdejší ředitel úseku ekonomiky na ministerstvu dopravy Franc nastoupil do funkce loni v říjnu poté, co John odvolal Světlanu Kubíkovou. Svůj odchod z úřadu ke konci dubna již avizoval náměstek pro strategie a programové řízení Michal Moroz s tím, že bude náměstkem Radka Johna. Proti tomu se však postavil premiér Petr Nečas (ODS). Nástup Moroze do Johnova týmu na vnitru byl loni kritizován pro jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami.

ČSSD: Důležitější je, koho si Kubice přivede

Kdo Salivara a France ve funkcíchnahradí, ministerstvo zatím neinformovalo. Ve vedení úřadu tak nyní zůstane pouze bývalý náměstek policejního prezidenta Čech, který má na starosti mezinárodní vztahy a nově se stal i policejním ombudsmanem, a náměstek pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Vavera.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že personální změny jsou právem nového ministra. „Mnohem důležitější než toto odvolání bude to, koho si pan Kubice do vedení úřadu přivede. Zda to budou lidé s čistou pověstí, s čistým štítem bez podivných vazeb na bezpečnostní agentury nebo podnikatelské skupiny,“ řekl Sobotka.

ODS odvolání vyrazilo dech

„Vyrazilo nám to dech,“ komentoval rozhodnutí odvolat Salivara Jan Vidím (ODS). Místopředseda bezpečnostního výboru sněmovny pokládá končícího náměstka za jednoho z největšího odborníků přes otázky vnitřní bezpečnosti v ČR. Vidím připomněl Kubiceho slova po uvedení do funkce, že změny nebudou zpočátku velké, ale zdůraznil také, že respektuje volnou ruku, kterou ministr v personálních otázkách dostal.

Odvolaní náměstci Jaroslav Salivar a Jiří France na archivních snímcích
Zdroj: ČTK