Dálkové linky BusLine zdraží

Semily – Autobusový dopravce BusLine v květnu zdraží jízdné na svých dálkových a meziregionálních linkách. Provozuje několik spojů denně například ze západních Krkonoš, Jablonce nad Nisou nebo Litoměřic do Prahy. Jízdenky budou dražší o dvě až pět korun, zvýšení cen pocítí nejvýrazněji cestující, kteří dálkové linky využívají pouze v krátkém úseku jejich trasy zhruba do 25 kilometrů. Zdražení se netýká regionálních linek, které BusLine provozuje v Libereckém, Ústeckém, Královéhradeckém a Středočeském kraji ani MHD v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Zdražení jízdného souvisí podle ředitele společnosti Tomáše Roubíčka s rostoucími náklady na pohonné hmoty. Uvedl, že BusLine platí letos za naftu o pětinu více než dříve. „Snažíme se to částečně kompenzovat využitím alternativních pohonných hmot. Čtyřicet autobusů jezdí na stlačený zemní plyn, stovka autobusů jezdí na bionaftu, která je zhruba o tři koruny na litr levnější,“ upozornil Roubíček. Přesto podle něj náklady na dopravu rostou.

Ředitel BusLine nevyloučil, že se časem zvýší ceny i na regionálních linkách. „Jednáme s objednateli regionální dopravy a s městy o případném zdražení jízdného nebo o zvýšení dotací,“ uvedl.

Společnost BusLine vznikla loni v prosinci, navazuje však na tradiční severočeské dopravce ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou. Patří jí 400 autobusů, má 800 zaměstnanců a miliardový obrat.