Pokud sněmovna nepřesadí Škárku, Humla a Kočí, budou VV stát

Praha - Pokud sněmovna neschválí přesazení vyloučených poslanců Věcí veřejných Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla, bude zbývajících 21 poslanců VV při jednáních dolní komory parlamentu na protest stát. Důvodem je fakt, že nechtějí sedět vedle nich, řekl dnes po jednání poslaneckého klubu nejmenší vládní strany její předseda Radek John.

Pokud sněmovna přesazení bývalých členů VV neschválí, jsou John a jeho kolegové připraveni do poslaneckých lavic vůbec nezasednout. „Nezaujmeme místa v lavicích a budeme několik dní stát v parlamentu, dokud nedojde k přesazení,“ uvedl John. „My jsme zvyklí z divadla, kam jsme chodili k stání,“ dodal předseda VV. S Kočí, Humlem a Škárkou se prý jejich bývalí straničtí kolegové nebaví: „Vůbec se s nimi nebavíme. Ale samozřejmě jsem dalek toho, abych nepozdravil člověka, který je v parlamentu.“

Tři bývalí poslanci VV by se měli podle informací některých médií přesunout do poslední lavice v prostřední řadě. Jsou zde přesně tři místa. Dosavadní pozici Kočí v první řadě zabere patrně její nástupkyně Karolína Peake. Blíže k jednacímu pultu by se mohli přestěhovat poslanci Petr Skokan a Dagmar Navrátilová, kteří nyní sedí v zadní lavici.

Radek John:

„My jsme o tom hovořili na klubu a všem je velmi nepříjemné vedle těch lidí sedět. Dokonce je jim nepříjemné i sedět před nimi i sedět přes uličku, takže my považujeme přesazení za naprosto nutné.“

VV chtějí prosadit přesazení odpadlíků podobně, jako tomu v minulosti bylo s přeběhlíky z ČSSD Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, kteří dali důvěru vládě Mirka Topolánka. Ze svých míst se poté stěhovali také poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, kteří Topolánkovu vládu později pomohli svrhnout.

Škárka a Kočí stáli na počátku vládní krize, kterou odstartovalo zveřejnění informací o údajném uplácení uvnitř VV. Tehdejší ministr dopravy a vlivný člen strany Vít Bárta měl platit některým poslancům, mezi nimi i Kočí a Škárkovi, za loajalitu. Dnes již bývalá šéfka poslaneckého klubu VV rovněž na nahrávce zveřejněné serverem Týden.cz hovořila o tom, že s vlivným členem ODS Petrem Tluchořem údajně připravuje puč s cílem rozštěpit VV. Huml byl kritikem údajně nedemokratických praktik vedení VV v čele s neformálním lídrem Bártou již delší dobu.

Poslanecký klub Věcí veřejných se postavil za svého poslance Otto Chaloupku. Na nahrávce, kterou ve čtvrtek zveřejnil jeho bývalý hodonínský asistent, po svém podřízeném chtěl část jeho platu. Poslanci se spokojili s Chaloupkovým vysvětlením, že to byl dobrovolný příspěvek na kampaň, na kterém se členové Věcí veřejných v Hodoníně domluvili.

Vydáno pod