John odejde z vlády, pokud mu Nečas bude mluvit do personálií

Praha - Předseda VV Radek John dnes odmítl zásahy premiéra do jeho personálních rozhodnutí ve funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. Podle svých slov chce mít plnou zodpovědnost za personální obsazení týmu svých spolupracovníků. V opačném případě prý z vlády odejde, uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu VV.

V důsledku řešení vládní krize z uplynulých týdnů John ve čtvrtek předal svůj dosavadní úřad - ministerstvo vnitra svému nástupci Janovi Kubicemu. Sám naopak stanul v čele nově zřízeného protikorupčního odboru při Úřadu vlády. Z resortu vnitra si s sebou chtěl vzít svého dosavadního spolupracovníka Michala Moroze, z nějž chtěl učinit náměstka v úřadu bojujícím proti úplatkářství.

Proti tomu se v pátek postavil premiér Petr Nečas (ODS). „Pan Moroz zaměstnancem Úřadu vlády není a nikdy se jím nestane,“ uvedl předseda vlády. Nečas Hospodářským novinám řekl, že s novým ministrem vnitra Kubicem již před jeho nástupem do funkce předjednal Morozův odchod. Na vnitru podle premiéra nemohou zastávat pozice náměstků lidé, kteří nemají prověrku na stupeň tajné.

Radek John:

„Pokud mám nést osobní zodpovědnost za to, jak bude celý ten odbor fungovat, tak musím nést také personální zodpovědnost… Pokud nebudu mít personální zodpovědnost, tak rezignuji na tuto funkci.“

Nečas se o Morozovi zmínil i v souvislosti s lidmi údajně spjatými s bezpečnostní agenturou ABL. Dříve ji vlastnil neformální lídr VV a bývalý ministr dopravy Vít Bárta, který kvůli podezření z možné korupce sám podal demisi. Odchod Johna z křesla ministra vnitra byl výsledkem jednání, která měla vyřešit hlubokou vládní krizi. ODS žádala, aby vnitro přestalo být ovládáno VV a také lidmi, kteří jsou podle ní spojeni s ABL.

O Nečasově postoji ke jmenování Moroze Johnovým náměstkem se předseda VV prý dozvěděl až z médií. John dnes uvedl, že se tak stalo navzdory dohodám koaličních lídrů, „že si vzkazy přes média posílat nebudeme“. „Bylo by absurdní, kdyby si ministr vnitra mohl vybírat svůj tým a místopředseda vlády by musel čekat na předsedu ODS, aby mu předseda ODS určoval, jak bude vypadat ten malinký resort jiného předsedy koaliční strany,“ řekl dnes novinářům John.

Konkrétní náplní práce vicepremiéra pro boj s korupcí Johna by se měla vláda zabývat ve středu. Exministr vnitra nebude se svým třináctičlenným týmem, který budou tvořit lidé se zkušenostmi ze státní správy, sídlit ve Strakově akademii, ale ve vládní budově ve Vladislavově ulici nedaleko Václavského náměstí.