Sněmovna přesadila odpadlíky z VV do zadních lavic

Praha - Tři bývalí poslanci za Věci veřejné budou v Poslanecké sněmovně nově sedět až v zadních lavicích. Na místa by se měli přesunout během polední pauzy. Naopak nová předsedkyně klubu Karolína Peake by měla získat místo v první řadě. Věci veřejné už v úterý oznámily, že pokud sněmovna neschválí přesazení Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla, bude zbývajících 21 poslanců VV při jednáních dolní komory Parlamentu na protest stát.

„Změna se týká pouze našeho klubu a odráží změny, které se v klubu udály,“ odůvodnila návrh Peake. Poslanci jí vyšli vstříc. Pouze Stanislav Křeček z ČSSD podotkl, že by byl nerad, kdyby zadní řady byly vnímány jako místa pro neoblíbené poslance. „Já sedím v poslední řadě a jsem v kolektivu velmi oblíbený,“ poznamenal.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) již dříve řekla, že pro sněmovnu není důstojné, aby řešila, kdo kde bude sedět. Považuje to prý za naprostou banalitu. Nejde ale o první případ, kdy bývalí kolegové odmítli sedět vedle přeběhlíků. Více vpravo se v minulosti stěhovali například Miloš Melčák a Michal Pohanka (zvoleni za ČSSD), kteří dali důvěru vládě Mirka Topolánka. Na opačnou stranu se pak přesouvali poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, kteří Topolánkovu vládu později pomohli svrhnout.   

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)