O bezplatnou mosteckou MHD je velký zájem

Most - Téměř každý desátý obyvatel Mostu jezdí městskou hromadnou dopravou zadarmo. O bezplatnou přepravu obyvatel starších 65 let je obrovský zájem, informoval o tom Jiří Holý z Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Litvínov se k projektu chtěl připojit také, nakonec mu ale nezbyly peníze. Mostečtí důchodci mohou jezdit zadarmo už delší dobu, ale pro mladší z nich nebylo jednoduché si to zařídit.

Lidé mezi 65. a 69. rokem si museli obnovovat jízdenku každý měsíc a platit za ni až 480 korun ročně. Od ledna se ale podmínky změkčily a zájem výrazně vzrostl. „Do konce března si nechalo nabít bezplatný roční kupon více než 6 200 občanů města Mostu,“ doplnil Holý. To podle něj překonalo dosavadní rekord z loňského roku, kdy mělo kupon v jednu chvíli maximálně 5 600 cestujících.

Za dobití roční jízdenky se platí jen čtyřicetikorunový manipulační poplatek. Kromě penzistů mají v Mostě městskou dopravu zdarma i děti do 15 let. Město za to mělo platit ročně zhruba 12 milionů korun, kvůli velkému zájmu ale možná bude muset částku navýšit. Jízdné za své seniory chtěl platit i Litvínov, který s Mostem tvoří stotisícové dvojměstí spojené tramvajovou rychlodráhou, jenže jeho zastupitelstvo plán v lednu neschválilo.