Na ministerstvu vnitra končí další náměstek

Praha - Na ministerstvu vnitra končí další náměstek. Ke konci dubna odejde po dohodě František Vavera (za VV), který měl na starosti veřejnou správu a legislativu. Z původních náměstků zbývá jeden. Už v úterý nový ministr vnitra Jan Kubice odvolal prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a šéfa resortní ekonomiky Jiřího France. Již dříve oznámil konec ve funkci náměstka Michal Moroz.

Ve funkci náměstka tak zůstává pouze Viktor Čech, který má na starosti mezinárodní vztahy a kromě toho ho Kubiceho předchůdce Radek John těsně před svým odchodem pověřil funkcí policejního ombudsmana.

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Kubice přitom při nástupu do čela úřadu avizoval, že personální změny ve vedení vnitra nebudou zpočátku masivní.

Náměstky Salivara a France nový ministr odvolal s tím, že současné vedení úřadu podle něj není schopno mezi sebou vzájemně konstruktivně komunikovat. Moroz odešel s tím, že bude náměstkem vicepremiéra Johna, který bude mít na starosti koordinaci boje s korupcí. Proti tomu se však postavil premiér Petr Nečas (ODS). Nástup Moroze do Johnova týmu na vnitru byl loni kritizován pro jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami.

Podle médií si Kubice do svého týmu přivede svého bývalého podřízeného z ÚOOZ Jaroslava Hrušku. „Je pravda, že jsem nabídku na spolupráci v nejužším týmu ministra dostal a také jsem ji přijal,“ řekl Hruška například deníku Právo. Hruška byl v minulosti šéfem speciálního týmu Pokr, který vyšetřoval vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. S Kubicem se také v květnu 2006 účastnil zasedání sněmovního branného výboru, na němž policisté z ÚOOZ poslancům předložili takzvanou Kubiceho zprávu, která upozorňovala na údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Informace ze zprávy se dostaly na veřejnost čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny.