Senát poslal novelu o ochraně ovzduší zpět do sněmovny

Praha - Senát odmítl novelu zákona o ochraně ovzduší, která má za cíl umožnit zavedení městských zón se zákazem pro neekologické vozy, a poslal ji zpět do sněmovny. Senátoři argumentovali tím, že předložená norma je nekoncepční, nekvalitní a může přidělat obcím a městům spíše potíže než užitek a ochranu před špatným ovzduším.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je přesvědčen, že norma není dobře vypracovaná, a prohlásil, že na jejím základě hrozí, že by lidé chtěli různé výjimky ze zóny. „Já navrhuji tento populistický paskvil zamítnout,“ řekl. Senátorka KSČM Marta Bayerová upozornila, že nyní je připravován zcela nový zákon týkající se ochrany ovzduší. „My schvalujeme novelu zákona, který bude zrušen,“ podivila se.

Kritikou nešetřil ani šéf senátorů ČSSD Petr Vícha, podle něhož by „tento škvár“ nepřispěl významně ke zlepšení životního prostředí. Předkladatelé chtěli, aby novela dala radnicím pravomoc vymezit zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity. Auta by naopak při vyhlášené smogové situaci mohla zdarma jezdit i po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty měst a obcí. Novelu připravila trojice poslanců z Moravskoslezského kraje, kde jsou emisní limity překračovány.

Poslanec Pavol Lukša (TOP 09) na senátní schůzi připustil, že v některých pasážích je novela „na hraně“, přesto by podle něj mohla být „malým krůčkem“ ke zlepšení životního prostředí.