Passaty chytily na dálnicích přes devět tisíc řidičů

Praha - Chybujícím řidičům začaly na českých dálnicích těžké časy. Jen od začátku roku totiž policejní passaty usvědčily z přestupků přes devět tisíc šoférů, což je téměř přesný dvojnásobek loňského čísla. A policie tvrdí, že v nastoleném trendu roku 2011 chtějí její lidé pokračovat. Passaty letos ujely o necelých devět tisíc kilometrů méně než od začátku loňského roku, ve většině jejich statistik z roku 2011 se ale objevují až dvojnásobné hodnoty.

Příkladem je vůbec nejčastější druh sledovaného přestupku, překročení rychlosti. „V poslední době zaznamenáváme i opravdu výrazné překročení rychlosti. Nedávno jsme naměřili průjezd ve více než dvousetkilometrové rychlosti vozu Porsche, ale taky třeba u Škody Octavia jsme zaznamenali 206 kilometrů v hodině,“ vypočítává Dušan Tichopád z dálničního policejního oddělení v Ivanovicích na Hané a dodává: „Přestupky, které se díky passatům daří odhalit, jsme dříve s vozidly ve služebních barvách dokazovali jen výjimečně – ať už to byla rychlá jízda, připoutání se, nevěnování se řízení, ale taky agresivní jízda, předjíždění zprava a podobně.“

Loni nejrychlejší policejní auta odhalila zhruba tři tisíce jezdců, kteří si nelámali hlavu s předepsanou 130kilometrovou hranicí, letos už bylo takových přestupků přes čtyři a půl tisíce. „Já jsem dlouho jela v  koloně aut, pak jsem předjížděla kamion a přitom mě asi zrovna změřili,“ snažila si ve středu vzpomenout jedna z řidiček, která na dálnici mezi Brnem a Kroměříží překročila rychlost o třicet kilometrů v hodině a posléze dostala pokutu. „Přestože jsou passaty mezi lidmi známé a že je tak podle mnohých řidiči údajně dopředu poznají, tak je vidět, že mají smysl. Řada řidičů si totiž ani nevšimne, když je hlídka v passatu sleduje a jejich přestupek zadokumentuje,“ tvrdí ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Šance uniknout policii se teď navíc kromě rychlých pirátů dálnic snížila i dalším problémovým řidičům. Sto deset proti loňským dvaapadesáti, tak narostl počet pokut za jízdu bez pásů nebo bez dětské sedačky a mírný nárůst je i u volání při řízení. Za jízdu načerno je pak na dálnici denně chyceno průměrně deset šoférů. Jen za 25 dubnových dní tento přestupek vysvětlovalo už 252 řidičů, tedy proti loňsku opět dvojnásobek. „Jsou využívané technické prostředky, které to naše vozidlo má, takže například si můžeme přiblížit pohled na čelní sklo jedoucího auta a zkontrolovat, zda řidič dálniční známku má,“ poznamenává Leoš Tržil.
 
Ze statistik taky plyne, že policie mnohem častěji sahá k uložení kauce, proti loňským 51 případům ji letos muselo zaplatit 112 řidičů. „S řidičem, který překročil o víc jak padesát kilometrů rychlost, je sepsáno oznámení o dopravním přestupku, je mu uložena kauce a do doby, než ji zaplatí, tak nemůže v další jízdě pokračovat,“ vysvětluje ředitel dopraváků. Zatímco loni byla průměrná výše kauce necelých šest tisíc devět set korun, letos už se průměr vyšplhal na více než sedm tisíc tři sta.

Řidiče mají na dálnicích brzy sledovat nejen passaty, ale taky luxusní vozy Audi, ve kterých dosud jezdili přední představitelé policie. Tato auta budou mít záznamové zařízení, které by mělo umět poznat, zda kolemjedoucí vůz není například kradený.

Kamera z policejního passatu
Zdroj: ČT24