Huml: VV není standardní demokratická strana

Praha - Při úterním hlasování o nedůvěře vládě podpořili opoziční návrh také tři bývalí členové Věcí veřejných – Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Právě tento nyní nezařazený poslanec v Interview ČT potvrdil, že vláda pro něj důvěru ztratila. Věci veřejné totiž podle Humla nejsou demokratickou stranou, ale pouze marketingovým podvodem na voličích a z tohoto důvodu by měly být vypsány nové volby i za cenu pozdržení nutných reforem.

„Celé to bylo o tom, že jsem byl svědkem událostí, které ve mně vyvolaly pocit, že nejsem v demokratické straně, a tak jsem odešel,“ vysvětluje své důvody k odchodu ze strany Věci veřejné Stanislav Huml. Nepovažuje se ovšem za opozičního poslance. „Pokud budou reformy rozumné, budu pro ně hlasovat,“ zdůraznil.

Podle svých slov nyní může rozhodovat svobodně a nezávisle podle toho, jak to cítí voliči. A právě u nich podle Humlových slov vláda důvěru nemá. Huml tak předpokládá, že v některých případech spolu s opozicí hlasovat přece jen bude. „Byl jsem zvolen za program Věcí veřejných a já se cítím být tím programem vázán. A je mi jasné, že v mnoha případech narazím na problémy, kdy strana Věcí veřejných ustupuje svým koaličním partnerům,“ potvrzuje.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nečasovy vládní změny nestačí

Stanislav Huml:

„Mám stále pocit, že celá strana Věci veřejné je marketingovým projektem Víta Bárty. Stále se ve straně rozhoduje o tom, co si přeje on, a nikoliv, co si přeje většina.“

Změny, které ve vládě premiér Petr Nečas provedl, nejsou podle Humla dostatečné. „Je tam stále mnoho lidí, kteří jsou svázáni s ABL“ tvrdí. Zároveň se domnívá, že ve straně je mnohem více nespokojených členů, než se dnes zdá. „Není to standardní demokratická strana, opravdu není,“ dodává. Neumí si ani představit sílu, která by donutila Víta Bártu z politiky odejít. Byl podle svých slov v šoku, když se dozvěděl o propojení strany s ABL. „Musím říci, že jsem stranu Věci veřejné a celý marketingový projekt začal chápat jako velký podvod na voliče.“

Na místě Petra Nečase by se tak pustil do rizika pozdržení reforem a šel by do předčasných voleb. „Myslím, že díky tomu, že to byl podvod, by se opravdu měly konat předčasné volby,“ dodává. Reformy jsou sice podle Humla nutné, ale měly by být provedeny s „lidskou tváří“. „To, co se nyní prosazuje, je až extrémně pravicové. Dostali jsme se úplně jinam, než co byl program strany Věci veřejné,“ podotýká.

Nahrávka Kočí byla šokem pro Humla

Když Huml poprvé uslyšel tajně pořízenou nahrávku Kristýny Kočí, nemohl uvěřit jejímu obsahu. „Je tam spousta nepravd, polopravd, vytahování a hrubosti,“ domnívá se. Přestože jsou tři odpadlíci z Věcí veřejných často házeni do jednoho pytle, jedná se podle Humla o chybný pohled. Každý z nich pracuje sám za sebe a žádný společný postup dohromady nekoordinují. Huml zároveň zmínil, že existuje ještě další zdůvodnění, konkrétně od Víta Bárty, proč právě on dal Kočí půl milionu korun. „Měla si údajně říci o šest milionů a Bárta jí dal půl milionu jako první splátku… Ale protože jsem byl v centru dění, tak vím, že to nebylo nic jiného, než pokusit se jí zavázat,“ míní Huml.