Andrýsová: Strana stále trvá na principu „presumpce viny“

Praha - Vláda Petra Nečase sice v úterý ve sněmovně odolala hlasování o nedůvěře, nicméně stále nemá vyhráno, protože nejmenší koaliční strana vládě vyslovila důvěru za určitých podmínek. Místopředsedkyně strany Lenka Andrýsová, která byla hostem pořadu Hyde Park, nevnímá úterní hlasování ve sněmovně jako výhru. Koalice totiž nastalou krizi musela rychle řešit, a tak se dohodla na určitém kompromisu především v personálních změnách ve vládě. A fakt, že krize zdaleka není u konce, naznačují i poslední výroky z úst představitelů vládní koalice.

Místopředseda ODS Blažek ve středu večer ve vysílání Českého rozhlasu vzkázal Věcem veřejným, že by měly avizované změny přestat komentovat. Ministr financí Kalousek se zase v České televizi postavil za stranického kolegu – šéfa zdravotnictví Leoše Hegera. Toho na černou listinu ministrů, kterým hrozí odchod, zařadil premiér Nečas. A Lenka Andrýsová v Hyde Parku zopakovala, že pokud má platit presumpce viny pro Věci veřejné, pak je třeba, aby presumpce viny platila i u ostatních.

Hlasování o nedůvěře: Výhra či prohra?

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová vnímá úterní hlasování ve sněmovně spíše jako prohru. Koalice totiž nastalou krizi prý musela řešit, a tak se dohodla na určitém kompromisu především v personálních změnách ve vládě. Současná politická situace, změny v postech a plánované reformy se ale českým občanům nelíbí. „Občané to vnímají právě teď, ale politici se musejí dívat do budoucna. Jsem přesvědčena, že změny v systému jsou potřeba,“ tvrdí Andrýsová. Vláda i koalice si teď podle jejích slov musí důvěru občanů získat zpět.

Největší mračna se stahují ale především právě nad Věcmi veřejnými. Hned několik kauz, které zmítají stranou zevnitř, nepřispívá k její důvěryhodnosti. Straně je mimo jiné vytýkána příliš častá změna v názorech kolem žonglování s posty ve vládě, kdy jeden den trvala na odchodu ministrů Vondry a Kalouska, a další den bylo vše jinak.

Andrýsová stranu hájí kompromisem, kterého bylo dosaženo v koalici, nicméně strana podle jejích slov očekává další personální změny ve vládě. „Předpokládáme, že dojde k dalším personálním změnám ve vládě. Politická situace se nedá řešit v určitý moment, potřebuje vývoj,“ řekla Andrýsová. Strana ale dále trvá na principu „presumpce viny“.

Andrýsová: Z krize vycházím o mnoho silnější a politicky poučená

Lenka Andrýsová, místopředsedkyně VV

„Z krize vycházím o mnoho silnější a politicky jsem se poučila, že člověk v politice nemůže důvěřovat ani svým kamarádům.“

Důvěryhodnost strany podrývají především vnitřní kauzy. Jednou z nich byla i kauza kolem Kristýny Kočí. Ta mimo jiné rozbila kamarádský vztah právě Kočí a Andrýsové. Andrýsová je ale toho názoru, že se to ještě vyřeší. „Nechce se mi věřit, že to bylo Kristýnou Kočí naplánováno,“ dodala. Podle jejích slov se s ní snažila navázat kontakt, ale Kočí prý nereagovala a nevysvětlila to ani jednání rady strany, kam byla pozvána.

Po všech těchto kauzách je ale prý atmosféra ve straně dobrá. Véčkaři jsou údajně rádi, že již nedochází k úniku informací do médií. To přispívá k větší důvěře mezi jednotlivými členy a strana by teď ráda získala důvěru i voličů. Tomu má přispět vylepšení komunikace například skrz vysvětlování jednotlivých reforem a kroků voličům.

Poslanci VV
Zdroj: ČT24