Majiteli Amsterdam shopů hrozí za šíření toxikomanie až 5 let

Olomouc - Olomoučtí policisté obvinili jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop, ze šíření toxikomanie. Pětadvacetiletému muži z Polska hrozí až pětileté vězení. Podnikatele policisté zadrželi v úterý. Soudce olomouckého okresního soudu na něj dnes odpoledne uvalil vazbu. Síť obchodů, které syntetické drogy prodávaly, je nyní uzavřena. Důvodem je novela zákona, jež tyto látky doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek. Policisté sbírali usvědčující důkazy od února. Na Ostravsku a Olomoucku nakupovali a testovali syntetické drogy, které se v obchodech prodávaly jako suvenýry.

„Celý případ nebyl řešen jako trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, ale jako šíření toxikomanie. My jsme nečekali na novelu zákona, kam byly tyto látky zařazeny,“ uvedl zástupce vedoucího olomouckého územního odboru policie Jiří Musil. Kriminalistům se pak za pomoci odborníků z Ústavu soudního lékařství FN v Olomouci podařilo prokázat, že látky, které obchody nabízejí, mají podobné účinky jako drogy. „Nejtěžší bylo prokázat, že majitel dobře ví, že suvenýry si za tímto účelem kupují lidé. To se nakonec povedlo,“ doplnil vrchní komisař Jiří Kubák.

Policie zadržela muže na olomoucké policejní služebně, kam si ho předvolali k podání vysvětlení. „Byl si jistý, že na něj nic nemáme,“ uvedl Kubák. Doplnil, že muž odmítá vypovídat. Policisté tak zatím nevědí, odkud syntetické drogy získával či zda je sám nevyráběl. 

Reportáž Kamily Štíchové a Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Během akce provedli policisté v úterý prohlídky v sedmi prodejnách Amsterdam shopů na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje i v sídle společnosti ve Stodolní ulici v Ostravě. Drogy v nich nenašli, neboť prodejny byly kvůli platnosti novely od čtvrtka vyklízeny. Kriminalisté ale zajistili listinné materiály, zálohovali internetové stránky a zabavili počítače. „Zajistili jsme účet společnosti, kam proudily peníze z internetového obchodu. Bylo na něm 150 tisíc korun, v hotovosti jsme v eurech, zlotých a v českých korunách našli přes milion korun. Objevili jsme také sešity, kam si slečny prodavačky zapisovaly tržbu. Ta denně dosahovala 25 až 30 tisíc korun,“ doplnil Kubák.

V rádiích odeznělo až 1 000 reklamních šotů

Peter Ondra:

„Nebezpečí těchto nových látek je, že se chovají jako drogy. Jedna skupina je podobná látkám obsaženým v konopí, ale jejich účinek může být až několikanásobně vyšší. Pokud jde o tu druhou skupinu, to jsou látky podobné metanfetaminu čili pervitinu nebo extázi.“

Podle policistů si reklamu na prodejny majitel zajišťoval nejen na internetu, ale i v regionálních rádiích, kde odeznělo až 1 000 reklamních šotů. Policisté mají navíc i důkazy o tom, že se síť prodejen měla přesunout i do Maďarska. Odborníci přitom upozorňují, že nabízené látky mohou vážně poškodit zdraví. Jen v Olomouci podle Petera Ondry z Ústavu soudního lékařství hospitalizovali lékaři po návštěvě těchto prodejen dva intoxikované muže.

Amsterdam shop
Zdroj: ČT24