Stíhání 8 lidí z únosu Krejčířova otce zastaveno

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) tento týden vyhovělo návrhu policie a zastavilo stíhání všech osmi lidí, podezřelých z únosu otce uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře Lamberta. Informovala o tom mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Jedním z obviněných byl i příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka. Podle Zenklové je nepochybné, že byl Lambert Krejčíř unesen a následně kvůli tomu zřejmě i zemřel, nepodařilo se však prokázat, že by za tím stálo právě osm obviněných.

Podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, v níž byl také Starka. Krejčíř prý poté podle policie za přesně nezjištěných okolností zemřel - některá média uváděla, že v kufru auta na srdeční zástavu. Jeho tělo se nikdy nenašlo. Důvodem, proč se příbramský podnikatel chtěl Lamberta Krejčíře zbavit, byly údajně peníze - Starka mu dlužil 67 milionů korun.

„Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze se po vyhodnocení všech zajištěných důkazů ztotožnila s návrhem policie na zastavení trestního stíhání všech osmi obviněných. K tomuto závěru dospěla z důvodu, že i přes jednoznačně prokázaný zištný motiv únosu poškozeného L. K. a fakt, že byl proti své vůli unesen a zbaven osobní svobody, což vedlo následně pravděpodobně k jeho smrti, se nepodařilo prokázat obviněným pro nedostatek usvědčujících důkazů, že pachateli byli právě oni,“ řekla dnes Zenklová.

Dodala, že osm lidí čelilo obvinění z trestných činů zbavení osobní svobody a loupeže. „Vyšetřování probíhalo dlouhou dobu z objektivních důvodů. A to kvůli rozsahu dokazování, které probíhalo formou komplikované právní pomoci ze zahraničí,“ doplnila Zenklová.

Rozhodnutí o zastavení stíhání podle mluvčí není pravomocné, všech osm lidí i zástupce poškozeného si proti němu mohou podat stížnost. Pokud by usnesení nabylo právní moci, přezkoumalo by je, stejně jako ve všech případech rozhodnutí o zastavení stíhání, i Nejvyšší státní zastupitelství. Podle dřívějších informací deníku Právo již úřady vrátily všem stíhaným mužům miliony korun, které před čtyřmi roky zaplatili jako kauci, aby nemuseli setrvat ve vazbě.

Vydáno pod