Pražská ODS dál usiluje o prázdné místo na magistrátu

Praha – Spory uvnitř pražské ODS destabilizují chod Magistrátu hlavního města Prahy. Krize vyústila ve smírčí řízení s koaličním partnerem ČSSD, kterému vadí nestabilita pražské radnice i spory kolem křesel v radě hlavního města. Podle neoficiálních informací, jež přinesly Lidové noviny, tak v pražské sociální demokracii padají návrhy na koalici s vítěznou TOP 09 vedenou Zdeňkem Tůmou, která po volbách skončila v opozici. Zatímco v úterý se problémům věnovala regionální rada ČSSD, občanští demokraté se na dnešním jednání usnesli, že se i nadále hodlají ucházet o jedenácté místo v radě hlavního města.

I pražská ODS dnes mimořádně zasedala zejména kvůli smírčímu jednání s koaličním partnerem. Právě tento spor výrazně zasahuje do diskusí o složení rady hlavního města. Z jedenácti křesel zde zůstávají dvě neobsazená; jedno přísluší socialistům, rozhodující jedenácté má podle koaliční smlouvy držet TOP 09, po volbách bylo nabídnuto Tůmovi, který ho odmítl. Nyní o něj jeví zájem právě předseda pražské ODS, poslanec Boris Šťastný. Podle náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD) si však šéf magistrátu Šťastného na tomto postu nepřeje.

Boris Štastný po jednání regionální rady ODS:

„Regionální rada pověřuje vyjednávací tým, aby při jednání s koaličním partnerem přesně určil harmonogram úkolů exekutivy a dohodl konkrétní termíny a odpovědnost jednotlivých radních. Za třetí vyjadřuje plnou podporu primátorovi a všem zástupcům v Radě hlavního města Prahy za ODS.“

Podle Svobody občanští demokraté místo radního, které původně koalice nabízela TOP 09, nárokují díky lepšímu volebnímu výsledku. Argumentuje také tím, že koaliční smlouva zakazuje přehlasovávání partnerů v radě. Další místo pro ODS tak podle něj má pouze symbolický význam.

Smírčí řízení mezi občanskými a sociálními demokraty bylo zahájeno minulý pátek a podle koaliční smlouvy na něj mají obě strany jeden měsíc. „Pokud se nedohodneme, je zde varianta, že v tu chvíli může být koaliční smlouva vypovězena jednou či druhou stranou,“ řekl ve Studiu 6 Březina.

Svoboda kontra Šťastný

V pražské ODS proti sobě momentálně stojí dvě vnitrostranická křídla, jejichž spor paralyzuje řízení hlavního města. Na jedné straně stojí stávající primátor a politický nováček Bohuslav Svoboda, na druhé straně předseda regionální organizace Boris Šťastný a někdejší náměstek primátora Pavla Béma Rudolf Blažek, kteří mají podle některých spekulací vazby na vlivné podnikatelské struktury.

Zatímco podle Šťastného jsou občanští demokraté jednotní, lidé z okolí vedení strany mluví jinak. Proti sobě údajně stojí příznivci Svobody a lidé kolem podnikatele Tomáše Hrdličky, kteří vzájemně bojují o vliv na pražské radnici. Vzájemné spory například zdržují obsazení pozic zástupců ředitele magistrátu. Hrdlička zároveň podle vysoce postaveného člena ODS bez vědomí primátora spolupracuje s vedením ČSSD.

Březina: Magistrát nefunguje, jak má

Sociálním demokratům vadí, že kvůli bortění se ODS nedochází v Praze k naplňování programu. „Některé kroky nás utvrzují v tom, že se věci zpožďují. Například transformace akciových společností, kterou jsme slibovali zahájit na přelomu února a března, se bohužel kvůli zdržení v klubu ODS posunula až na současnou dobu a to jsou věci, které nás velmi znepokojují,“ uvedl Březina.

Zpomalené je i obsazování magistrátních úřadů. „Rada vypsala výběrová řízení na zástupce ředitele magistrátu na přelomu ledna a února a my bychom uvítali, aby tato výběrová řízení byla co nejdříve dokončena, aby následně byla dokončena výběrová řízení na ředitele jednotlivých odborů,“ dodal Březina.

  • Boris Šťastný autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2053/205268.jpg
  • Karel Březina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2361/236033.jpg