Česko věnuje Kate a Williamovi starokladrubáka

Kladruby nad Labem - Česká republika věnuje princi Williamovi a Kate Middletonové jako svatební dar starokladrubského koně. Záměr však ještě musí posvětit vláda, dar tak na ostrovy dorazí až několik týdnů po svatbě. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) je to mimořádná šance, jak propagovat Českou republiku, slavný hřebčín, jeho unikátní chov a jak rozšířit výjimečné koně po panovnických dvorech Evropy.

„Byla by to prezentace České republiky i našeho hřebčína, my bychom si toho považovali,“ řekl k tomu ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jan Höck. Podle ministra Fuksy se uvažovalo i o jiných darech, starokladrubský kůň je ale celoevropská rarita.

Hřebčín vybral pětiletého hřebce Alta z linie Favory. Je to jedna z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní. Veškerý výcvik už má kůň za sebou a je předurčený k tomu, aby byl plemeníkem. „Je to bělouš, teď ještě není úplně vybělený, ale do budoucna bude. U těchto koní to bývá do desátého roku věku,“ uvedl Höck.

Hřebec má podle ředitele vynikající původ. Otec koně se účastnil mistrovství světa, Evropy i mezinárodního závodu ve Winsdoru. Sám Favory Alta XXI - 30 je vycvičen k práci pod sedlem i v zápřeži. Podle ředitele hřebčína je darovaný kůň „díky typickému exteriéru, bezvadné mechanice pohybu a perfektnímu charakteru vhodným adeptem na pokračování linie Favory“. Doufá, že si britští královští novomanželé po nějaké době vyberou v Kladrubech pro darovaného hřebce kobylku.

Hřebčín v Kladrubech pravidelně dodává koně švédskému a dánskému královskému dvoru. Ředitel Höck doufá, že by se starokladrubáci mohli zalíbit i v Británii.

Národní hřebčín je nejstarším velkým hřebčínem na světě, existuje 432 let. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Hřebčín v Kladrubech již navštívili dva členové britské královské rodiny. V roce 2007 tam zavítala dcera královny Alžběty II. princezna Anna, o 11 let dříve Kladruby navštívil manžel panovnice princ Filip.