Soud zprostil exposlance Vondrušku obžaloby

Liberec - Okresní soud v Liberci dnes zprostil bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušku obžaloby ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Vondruška čelil podezření, že jako dozorce ve věznici v Minkovicích bil na počátku 80. let politického vězně Jiřího Wolfa, za což mu hrozilo až deset let vězení. Sám Vondruška toto tvrzení celou dobu odmítá. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že se žalované skutky staly. Státní zástupce se po rozhodnutí na místě odvolal ke krajskému soudu. Odvolání plánuje i Wolf. Návrh na vyšetřování podal před pěti lety disident a aktivista Petr Cibulka, který byl sám v Minkovicích asi rok vězněn.

Ve své závěrečné řeči upozornil Vondruška na řadu rozporů a chyb ve svědeckých výpovědích. Řekl, že byl pro proces jako viník vybrán proto, že byl jako poslanec příliš vidět. „Před tento soud jsem se nedostal proto, že bych někoho bil, ale proto, že jsem ta 'svině komunistická', která má dokonce tu drzost, že ještě žije,“ konstatoval bývalý poslanec. Žalobu označil za účelovou a ryze politickou.

Jiří Wolf, který se dnešního jednání nezúčastnil, již dříve před soudem prohlásil, že Vondruška nebyl jediný, kdo vězně mlátil, patřil podle něj však mezi ty brutálnější. Státní zástupce Miroslav Mareš dnes pro Vondrušku navrhl podmínečný trest. „Navrhl jsem trest nikoliv přímý, ale spíš symbolický, aby bylo zajištěno morální odsouzení,“ uvedl. Podotkl, že nešlo o obžalobu režimu, ale o posouzení konkrétních skutků jednotlivce. „Liberecký soud v podstatě veřejně prohlásil, že za dobu teroru se v komunistických táborech nic nezákonného nedělo a oběti si všechno vymýšlejí. My chceme bojovat dál na tom odvolání, takže snad ten další krajský soud uzná vinu,“ řekl v rozhovoru pro ČT po vynesení rozsudku.

Předseda soudního senátu Pavel Pachner zdůvodnil své rozhodnutí tím, že neexistuje přímý důkaz, celá obžaloba byla postavena pouze na vzpomínkách Jiřího Wolfa. Jeho paměťové schopnosti ale zpochybnil odborný posudek. Josef Vondruška je s výsledkem spokojen. Prohlásil, že spravedlnosti bylo učiněno zadost, i když to chvíli trvalo.

Wolf: Justice je nadále ovládaná bývalou komunistickou mocí

Jiří Wolf:

„Nechápu, když Cibulka nevěřil naší justici, proč na bývalého dozorce tenkrát podával trestní oznámení u okresního soudu v rudém Liberci. Od prvopočátku byl soud silně zaujatý a o nestrannosti se vůbec nedalo hovořit. To dávalo dopředu tušit, jak celá kauza nakonec dopadne.“

Podle Wolfa byl soud od počátku zaujatý a nestranný. Od roku 1989 podle něj navíc nebyl odsouzený jediný dozorce z bývalých komunistických táborů. Justice tak nesložila reparát ani v případě Vondrušky. „Domácí i světové veřejnosti to dává jasný obraz, v jakých otřesných poměrech se naše justice nalézá,“ řekl ve Studiu ČT24.

Soud se případem zabýval od loňského listopadu. Během řízení vyslechl soudce Pachner řadu svědků včetně Wolfových spoluvězňů. Bývalí minkovičtí vězni popisovali tvrdé podmínky ve věznici i metody trestání těch, kteří neplnili náročné pracovní normy v národním podniku Preciosa. Nikdo z nich ale nebyl očitým svědkem toho, že by Josef Vondruška vězně bil. Podle obžaloby se totiž činu dopustil na samovazbě. Někteří svědci uvedli, že v Minkovicích ani nebylo technicky možné, aby někdo další mohl bití vězňů vidět.

Návrh na vyšetřování Vondruškových činů podal před pěti lety disident a aktivista Petr Cibulka, který byl sám v Minkovicích asi rok vězněn. Okresní státní zastupitelství požádalo o rok později Poslaneckou sněmovnu o vydání tehdejšího poslance Vondrušky k trestnímu stíhání. Sněmovna zbavila Vondrušku poslanecké imunity v září roku 2007 poté, co jeho vydání odhlasovala. Proti nebyl nikdo, tři sociální demokraté se zdrželi, komunisté se hlasování nezúčastnili.