Očkování proti TBC nebude plošné, souhlasil Senát

Praha - Děti nebudou plošně očkovány proti tuberkulóze (TBC). Počítá s tím novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou dnes schválil Senát. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera míra zátěže očkování v současnosti převažuje nad riziky nákazy. Dříve bylo očkování proti TBC přínosné, protože možnost nákazy byla daleko vyšší. Již nyní se proti TBC neočkují všichni novorozenci. Vakcinaci dostávají ty děti, které patří do rizikových skupin.

Novela, kterou musí stvrdit podpisem prezident, potvrzuje stav, který už v praxi zavedla od loňského listopadu ministerská vyhláška. „Praxe, která je běžná v evropských zemích, se rozšířila i u nás,“ řekl Heger. Krátce po narození se tak očkují už jen vybrané děti, jejichž rodiče pobývali v zemích s vysokým výskytem TBC, s pacientem byly v kontaktu či se v jejich rodině nemoc v minulosti objevila. Objevily se hlasy, které s plošným rušením očkování proti TBC nesouhlasí.

Tuberkulóza (TBC) je bakteriemi vyvolané infekční onemocnění. Nejčastěji, v 85 procentech případů, postihuje dýchací cesty. Napadá však například i uzliny, klouby, kosti, močopohlavní trakt, kůži či mozkové pleny. Předloni tuberkulózou v Česku onemocnělo 652 lidí. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nehrozí, že by se kvůli novému systému očkování choroba v Česku začala šířit.

Schválená novela se též týká koupališť. Vychází ze směrnice EU a počítá s tím, že u přírodních koupališť budou instalovány tabule s informacemi o znečištění vody. Tyto tabule by měly být jak na oficiálních přírodních koupalištích, která mají provozovatele, tak v místech, kde se lidé často koupou ve volné přírodě. Pořízení a údržba tabule přijde podle návrhu zákona zhruba na 10 000 až 15 000 korun.

Česká republika měla podle Hegera tuto normu přijmout již v roce 2008, má tak s přijetím návrhu prodlení. Heger odhaduje, že zahájení sankčního řízení ze strany EU lze očekávat každým dnem.

Vydáno pod