Moroz vydělal miliony za prodej bezpečnostní agentury

Praha – Odstupující náměstek ministra vnitra Michal Moroz vydělal s přechodem do státní správy až 27 milionů korun. Kvůli příchodu na ministerstvo totiž prodal svou bezpečnostní agenturu Moroz & Partners. Vyplývá to ze smlouvy uložené ve sbírce listin a z informací, které přinesly Hospodářské noviny.

Kupcem společnosti, která se zabývá „službami soukromých detektivů“, byla švýcarská firma Osiris. První dvoumilionovou splátku měl Moroz dostat loni v říjnu, zbytek peněz v dalších třech splátkách do konce roku 2012. Pro HN ale uvedl, že dostal jen půl milionu. „Protože jsme byli domluveni s novým majitelem, že cena se změní podle toho, jak úspěšně se mu bude dařit přebírat naše tehdejší klienty,“ řekl s tím, že se jedná o ústní dohodu.

Vlastník Morozovy agentury se nově jmenuje Osiris Consulting Central Europe a coby jednatelka ve firmě figuruje nadále Milana Morozová, matka Johnova náměstka. Podle Moroze je však vlastnická struktura transparentní. Popřel, že by rodina měla ve firmě skrytý podíl.

Jeho společnost zastupovala izraelskou firmu Nemesysco, a Bártovi tak zprostředkovala speciální software, pomocí kterého někdejší šéf ABL mohl zjistit, zda člověk na druhé straně telefonu lže.