Květen bude deštivý

Praha - Po celý květen by lidé měli nosit při sobě deštníky, většinu měsíce budou totiž doprovázet přeháňky nebo bouřky. Zpočátku bude navíc i relativně chladno, ráno i s přízemními mrazíky. V dalších týdnech se ale oteplí a denní teploty by se mohly vyšplhat přechodně až na 26 stupňů Celsia. Teplotně a srážkově bude květen průměrný, vyplývá z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Prvních deset květnových dnů bude polojasné až oblačné počasí a pršet bude jen místy. V polovině této dekády ale noční teploty spadnou na nula stupňů Celsia a místy budou i přízemními mrazíky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 15 stupňů, na konci období až 21 stupňů.

V druhé dekádě od 11. do 20. května by lidé měli počítat s přeháňkami a bouřkami na celém území republiky. Nejnižší noční teploty budou od čtyř do deseti stupňů, přes den rtuť teploměru dosáhne na 15 až 21 stupňů, při zmenšené oblačnosti až na 24 stupňů.

Občasný déšť nebo přeháňky, případně místní bouřky budou ale i v poslední části měsíce. Bude však opět o něco tepleji, v noci mezi pěti až 11 stupni Celsia a ve dne mezi 16 až 22 stupni. Přechodně se lidé dočkají až letních šestadvaceti.