1. máj v Praze: KSČM na Výstavišti, jinde anarchisté

Praha - Více než tisícovka lidí přišla na prvomájové shromáždění pořádané KSČM na pražském Výstavišti. Předseda komunistů Vojtěch Filip na mítinku vyzval k protestům proti vládě Petra Nečase. Komunistickou oslavu svátku práce narušil svým protestem proti KSČM aktivista Jan Šinágl. Při projevu Filipa vystoupil na pódium a ukázal vlajku, která měla z jedné strany hákový kříž a z druhé srp a kladivo. Chtěl tím prý dát najevo, že mezi nacistickou a komunistickou ideologií není rozdíl a obě by měly být zakázané. Dnes se také sešlo několik desítek anarchistů - tentokrát na Střeleckém ostrově. Skupina položila věnce k pamětní desce a zarecitovala několik protikapitalistických básní a poslechla si písně. Veškerá shromáždění v Praze se obešla bez větších incidentů. Policisté, kteří dnes byli do ulic nasazeni ve větším počtu, zaznamenali pouze několik přestupků, které ani s oslavami nesouvisely.

Filip označil Šináglovo vystoupení za trestný čin. Aktivistu, který chodí své názory vyjadřovat na komunistické mítinky pravidelně, pak příznivci KSČM zahrnuli nadávkami a odvedl ho policejní antikonfliktní tým. „Nejen, že teď spáchal trestný čin propagací nacismu, ale mě by zajímalo spíš, kdo ho za to platí,“ prohlásil Filip. KSČM podle něj má právo vyjádřit svůj názor a nikoho neprovokuje.

„Já nepropaguju nacismus, ale ukazaji na příkladě symbolu nacismu, že není rozdíl a že zrovna tak by měl být u nás zakázán komunismus,“ řekl Šinágl při odchodu z Výstaviště. Zdůraznil, že ukázal oba symboly. „V tom případě mě policie buď nezažaluje, nebo když mě zažaluje, tak za propagaci komunismu i nacismu,“ řekl. „Policie ale zvažuje, že by jeho jednání oznámila jako přestupek proti shromažďovacímu právu,“ uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová s tím, že by tak byl případ postoupen do správního řízení.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

„Letos nejde o obyčejnou oslavu, letos jde o to, abchom zahájili teď na prvního máje protesty proti této vládě,“ prohlásil na prvomájovém shromáždění Filip. Nečasově vládě vyčetl korupční skandály a poznamenal, že úplně ztratila důvěru voličů. V podobném duchu se nesly i projevy dalších komunistických politiků. Účastníci shromáždění na akci podepisovali mimo jiné petici volající po předčasných volbách. Na shromáždění vystoupil také první československý kosmonaut a europoslanec za KSČM Vladimír Remek. Na oslavu svátku práce zavítal i předlistopadový generální tajemník tehdejšího ústředního výboru Komunistické strany Československa Milouš Jakeš. Komunistická oslava prvního máje začala po 09:00 Písní práce a skončila kolem 11:00 zpěvem Internacionály.

Anarchisté mluvili o nerovnosti

V přednesených projevech se anarchisté zmínili o tom, že ve společnosti narůstá nerovnost a že se politici zaštiťují hospodářskou krizí, aby lidem nemuseli vyplácet mzdy. Plánované reformy označili za privatizaci veřejných služeb. Zhruba po půl hodině se pak vydali směrem k Císařské louce, kde se odpoledne bude konat festival May Day, který už čtvrtým rokem pořádá Antifašistická akce. Cestou skandovali hesla „Nejsme stroje ani lidské zdroje“ nebo „Kapitalismus - špína a hnus“.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se 1. května slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. První oslavu v Praze zvěčnil spisovatel Jan Neruda (1834 až 1891) ve fejetonu 1. máj 1890.

Sešli se i sociální demokraté

Prvomájovou veselici dnes uspořádali také Mladí sociální demokraté. Na pražském náměstí Míru se na jejich akci sešla asi stovka lidí, mezi nimi například místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Také sociální demokraté využili prvomájovou akci k protestu proti vládě. Na mítinku sbírali podpisy pod petici proti reformám chystaným Nečasovým kabinetem. Šéf strany Bohuslav Sobotka navštíví několik mítinků strany na jižní Moravě.