Besser: Návrh vyrovnání s církvemi je otázkou týdnů

Praha – Do dvou či tří týdnů od květnového zasedání expertní komise hodlá ministr kultury Jiří Besser dokončit návrh řešení majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Uvedl to v dnešním vydání Otázek Václava Moravce. Neustále odkládaný problém církevních restitucí se naposledy pokusil řešit ministr Václav Jehlička za vlády Mirka Topolánka. Současný šéf resortu kultury chce dokončit návrh po zasedání vyjednávacího týmu, které se koná 5. května. Jeho prioritou by měla být změna poměru mezi vrácenými pozemky a finanční kompenzací.

„Nové zasedání je pátého května, poté za čtrnáct dní až tři týdny, myslím, že budeme mít připraveni tento materiál tak, aby se mohl projednat jednak v Poslanecké sněmovně, jednak s opozičními kluby,“ slíbil Besser (TOP 09). Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Z hlediska zemědělské půdy šlo zhruba o 20 tisíc hektarů půdy. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Avšak i na výrazně levnější restituce bude vláda v současnosti peníze hledat těžko. „Zatím ani nevíme, kdy se začne splácet, tak si nemůžeme říkat, zda na to v rozpočtu jsou, nebo nejsou peníze,“ komentovala v Otázkách předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Ministr Besser přiznal, že komise bude při projednávání nové formy majetkového vyrovnání vycházet z prozatím posledního, čtyři roky starého návrhu. Jeho varianta však má spočívat ve vrácení více pozemkového majetku na úkor vyplacení peněz. Církev by se tak oproti poslednímu návrhu měla dočkat vyššího vyrovnání hlavně v lesních plochách. Na přetřes podle Bessera přijde také doba splatnosti. Oproti původních 60 let by mohla být výrazně kratší. „Prověřujeme všechny varianty,“ dodal ministr.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Poslanci ČSSD a bývalému ministru kultury Vítězslavu Jandákovi však vadí, že do přípravné komise nebyla přizvána také opozice a seznámena tak bude až s hotovým návrhem. „Představovali jsme si, že budeme společně diskutovat, že si sedneme koalice i opozice k jednomu stolu a dohodneme se na jednom modelu. Nejen váš model je možná ten pravý. Možná je. My ho zatím dodneška neznáme,“ sdělil Jandák.

Kabinet Petra Nečase slíbil dořešit vleklý spor s církvemi již při podepisování koaličního projektu. Na jaře letošního roku tak vznikl vyjednávací tým, kde kromě Bessera figurují například ministr financí Miroslav kalousek (TOP 09), místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) a také zástupci náboženských obcí.

Celkem stát církvím po roce 1948 sebral 181 tisíc hektarů lesů, 72 tisíc hektarů zemědělské půdy  a přes osm tisíc hektarů dalších nemovitostí. Na dořešení sporu mají velký zájem i starostové a primátoři. Kvůli neexistenci dohody je totiž například zablokován rozvoj některých měst a vesnic, neboť nemohou nakládat s církevními pozemky.