Kontroluje kontrolní výbor?

Praha – Firma nebo jednotlivec může zažít i kvůli nejmenším chybách v dokumentech nepříjemnosti s úřady. Politické strany odevzdávají své doklady sněmovně a její kontrolní výbor finanční nejasnosti často neřeší. Například u parlamentních Věcí veřejných se objevuje řada nejasností u finančích darů. Kontrolní výbor sněmovny se brání, že kontroluje, zda výroční zpráva obsahuje dokumenty podle zákona o politických stranách, ale všemi právními nesrovnalostmi u jednotlivých smluv se zabývat nemůže.

Příkladem je – výborem schválená – zpráva Věcí veřejných. U některých smluv chybí podpisy dárců, jinde zase datum, kdy peníze přišly. „Vzhledem k tomu, že to předkládají zákonodárci, kteří zákony tvoří, domnívám se, že by jejich smlouvy měly být perfektní,“ podotýká advokát Oldřich Choděra.

Jako příklad - darovací smlouvy VV

Reportáž Zuzany Tvárůžkové (zdroj: ČT24)

Pod smlouvami je podepsaný dnes už bývalý člen VV Jaroslav Škárka. Ten ale o některých podpisech tvrdí, že nejsou jeho. I když přiznává, že v účetnictví strany panoval chaos. „Běžná praxe byla, že se smlouvy dodělávaly k nějakému termínu, takže třeba i zpětně,“ uvádí příklad. Nejzávažnější jsou dary poslance Michala Babáka. Podle dokumentace věnoval straně milion v hotovosti, zákon dary v hotovosti ale dovoluje jen do výše 375 tisíc korun. „Je to bohužel moje chyba. Nevšiml jsem si, že jsem podepisoval dokument, kde bylo napsané v hotovosti,“ přiznává Babák.

Stejný problém měl poslanec přitom už předloni, kdy daroval podle smluv v hotovosti 3,5 milionu. Podobnou částku věnoval i Vít Bárta – necelé tři miliony. Ještě ani jeden v té době neseděl ve sněmovně. Tehdejší předseda kontrolního výboru na stranu poslal kontrolu finančního úřadu. Tentokrát stranu výbor jen upozornil a VV dodatečně předložily doklady o bezhotovostní platbě.

Sněmovna není dobrý vyšetřovatel

„Kontrolní výbor se zabývá pouze formálním naplněním zákona, že strana dar přijala a dokládá to darovací smlouvou,“ doplnil poslanec KSČM Vladimír Koníček. „Pokud se tam stalo opravdu něco nekalého, tak to musí šetřit jiní. Sněmovna není dobrým vyšetřovatelem,“ dodává Marek Benda, poslanec ODS a místopředseda sněmovního ústavněprávního výboru.

Závěry kontrolního výboru o výročních zprávách musí projednat všichni poslanci. V plánu to mají příští týden. Rozhodovat budou třeba i o tom, jestli dokonce nenavrhnou některou z českých politických stran zrušit.

  • Věci veřejné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2464/246343.jpg
  • Jaroslav Škárka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251112.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241952.jpg