Rozdělování evropských peněz přináší pokuty

Jihočeský/Plzeňský kraj – Na chyby při rozdělování evropských regionálních dotací v jižních a západních Čechách pravděpodobně poprvé doplatí obyvatelé těchto krajů. Částka 220 až 250 milionů korun – to je výše pokuty, která za špatné rozdělování peněz z Evropské unie Jihočeskému a Plzeňskému kraji hrozí. Nebezpečí vysoké pokuty se nad oběma kraji vznáší delší dobu, Česká televize o tom přinesla informaci již počátkem února. Teď úředníci hledají, kde v napjatých rozpočtech peníze najít.

Za chyby se platí, vzkázalo ministerstvo financí, obzvlášť u evropských dotací. Úředníci sice důsledně rozlišují mezi pokutou a takzvanou korekcí, důsledek je ale stejný – krajské pokladny zchudnou. „Zhruba 150 milionů korun by měl platit Jihočeský a 95 milionů Plzeňský kraj,“ uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje a předseda Regionální rady ROP Jihozápad Ivo Grüner (ČSSD) a náměstek ministra financí Jan Gregor doplnil: „Je to 5 procent z druhé a třetí výzvy.“ Problém je v tom, že tyto výzvy, tedy jakási kola, ve kterých se dotace rozdělují, obsahovaly projekty za víc, než 4 miliardy korun. Právě ve způsobu jejich výběru nalezlo ministerstvo financí chyby. O peníze přijdou úřady, ne autoři jednotlivých projektů. „Příjemce dotací z druhé a třetí výzvy tato korekce v žádném případě neovlivní,“ prohlásil mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotalík.

Za chyby můžou podle obou hejtmanů jejich předchůdci, kteří na celý systém málo dohlíželi. „Nám v současné době chybí finanční prostředky na silnice, zdravotnictví, sociální služby. Takže těch 95 milionů jsou pro nás zásadní peníze,“ dodal Ivo Grüner. Zatím není jasné, jakým způsobem kraje korekci zaplatí, úředníci na obou stranách o tom jednají. „Pro Jihočeský kraj to není jednoduchá situace. Budeme hledat takové cesty, které budou mít co nejmenší dopad do krajského rozpočtu,“ ujistila mluvčí jihočeského krajského úřadu Kateřina Koželuhová.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podobné problémy by mohly čekat i další kraje v Česku. Třeba Ústecký a Karlovarský kraj, tam teď policie vyšetřuje 7 lidí spojených s regionálním operačním programem kvůli úplatkářství.

Nové rozdělení evropských dotací na jihu a západě Čech vzbudilo emoce.
Zdroj: ČT24