Po čtrnácti letech příprav odstartovaly státní maturity

Praha – Na prvních 62 středních školách dnes začaly státní i klasické maturity. Celý květen tak budou studenti posledních ročníků středních škol skládat ústní zkoušky, pak přijdou na řadu ty písemné. Ústní část státní maturity se skládá z češtiny a cizího jazyka. Pokud si ale student místo něj zvolil matematiku, čeká ho jen písemný test. Ústní část potrvá do 27. května, její výsledky se žáci dozví ihned. Od 30. května do 7. června pak budou studenti skládat testy a psát písemné práce. Vysvědčení i výsledky testů dostanou až 20. června. U obtížnosti studenti sázeli na jistotu, vyšší úroveň si u češtiny zvolilo jen 3,5 procenta z nich, u cizího jazyka jen 6 procent. Vysoké školy totiž zatím na maturitu u přijímaček neberou ohled. 60 procent maturantů si vybralo cizí jazyk, ostatní matematiku.

Termíny ústních zkoušek si volí každá z více než dvanácti set středních škol sama. V daný den pak učitelé dostanou přístup k pracovním listům s otázkami pro studenty. „Vlastní průběh ústní zkoušky je v podstatě na vyučujících, kteří mají takto předpřipravené materiály pro ústní zkoušku,“ konstatoval náměstek ministra školství pro regionální školství Ladislav Němec.

Pracovní listy mají podle Němce sloužit jako podpůrný materiál. Například u ústní zkoušky z češtiny dostanou maturanti pracovní listy, kde bude mimo jiné úryvek z literárního díla. Studenti se podle CERMATu mají zaměřit nejen na naučené informace o autorovi, ale hlavně na samotný text. Rozdílné je to u maturity z cizího jazyka. Žákovský průvodce maturitou radí, že není důležité odpovídat podle pravdy. Důležitý je jazykový výkon.

Na maturity osobně dohlédne i ministr

Na průběh státních maturit dohlíží po celé republice i komisaři České školní inspekce. Řadu cest plánuje do 27. května i ministr školství Josef Dobeš. „Budu se chtít co nejvíce účastnit průběhu státních maturit. Nepochybně několikrát nečekaně zavítám i do CERMATu,“ řekl dnes ministr na tiskové konferenci. Zároveň dodal, že po technické stránce by měly být všechny předchozí chyby vychytané.

Pokud bude Dobeš v čele resortu dál, slíbil, že maturity zjednoduší a otočí i pořadí zkoušek. Znovu by se mělo maturovat nejdřív písemně a až pak ústně. „Úspěch státních maturit nezávisí na ministrovi nebo na CERMATu, ale na učitelích a ředitelích, proto jsem si dovolil dát svoji politickou odpovědnost, protože myslím, že jsem v dobrých rukou,“ dodal ministr. Nic zatím podle něj nenasvědčuje tomu, že by musel splnit svůj slib a v případě krachu maturit odstoupit.

Maturita
Zdroj: ČT24