Dálnice D5 se otevřela 32 hodin po nehodě

Plzeň - Dálnice D5 u Plzně vstává z mrtvých. V pondělí ráno před tunelem Valík havaroval nákladní vůz s plynovými lahvemi a začal hořet, tah spojující Prahu s Bavorskem byl 32 hodin obousměrně uzavřen. Až dnes odpoledne policie otevřela jeden jízdní pás. Protože ten druhý žár poškodil, jezdí se v něm obousměrně, v každém směru je k dispozici pouze jeden pruh. Hasiči v místě nehody museli ještě dopoledne ochlazovat acetylenové a propan-butanové lahve. Policisté zatím zajišťovali stopy a pořizovali dokumentaci.

Nehoda se stala v pondělí ráno. Kamion jel směrem na Rozvadov, na 87. kilometru mu praskla pneumatika. Prorazil svodidla a dostal se do druhé části dálnice, kde se převrátil na střechu a začal hořet. Řidiči se podařilo před ohněm utéct, unikl tak i výbuchu několika acetylenových lahví a malých zásobníků obsahujících chladicí médium. Jejich části se rozlétly do okolí. Z lahví pak začal unikat plyn.

„Hasiči celou noc proudy vody ochlazovali velké acetylenové lahve, převážené v klecích,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová. Tlakové lahve už označil specialista za vyhořelé. „Žádné nebezpečí už nehrozí. Nakládají se acetylenové lahve a prostor nehody se uklízí. Poté najede odtahová služba, která odstraní torzo havarovaného vozidla,“ uvedla mluvčí hasičů Alena Marešová.

Kvůli trvalému nebezpečí výbuchu byli hasiči při zásahu schovaní za betonovými zábranami podél dálnice. Oblast nehody byla uzavřena do velké vzdálenosti ve všech směrech.

Pracovníci z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) včetně statika a znalce zkoumali stav mostu, kde se havárie stala. Protože nehoda vážně poškodila povrch dálnice ve směru na Prahu, povolili obnovení provozu pouze v jízdním pásu ve směru na Rozvadov.

Oprava poškozené dálnice potrvá několik týdnů. Měli by ji provést dodavatelé původní stavby, která je ještě v záruce. Silničáři ještě nezmapovali všechny škody, ale předběžně se hovoří o poškození dilatačního závěru mostu, portálu tunelu, svodidel, zábradlí, došlo také zřejmě k vypálení vozovky a bude nutné ještě opravit a vyčistit odvodňovací kanály tunelu a mostu.

Nehoda je podle hasičů nejvážnější, která se u tunelu Valík stala. Dálniční tunel je stejně jako celá část dálnice, která slouží jako obchvat Plzně, v provozu od roku 2006.

  • Hasiči u nehody kamionu na dálnici D5 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2513/251250.jpg
  • Vozidlu praskla levá pneumatika, prorazilo svodidla a dostalo se do druhé části dálnice, kde se převrátilo na střechu a začalo hořet. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2517/251616.jpg
  • Mapa místa nehody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2513/251202.jpg