Česko žádná bezpečnostní opatření zatím nechystá

Praha - Akutní teroristická akce podle všeho sice České republice nehrozí, nelze nicméně vyloučit, že v budoucnu dojde jinde ve světě ze strany teroristů k útokům motivovaným mstou, uvedl pro Českou televizi mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. S tím souhlasí i někdejší šéf české rozvědky Karel Randák. Lidé, kteří jsou s touto organizací provázáni, nyní podle něj pravděpodobně zintenzivní svou činnost, aby dokázali, že i přes smrt svého ideologického vůdce jsou stále aktivní. Česká republika po dopadení bin Ládina dočasně uzavře vízový úsek v Pákistánu. Některé ambasády mohou totiž být více ohroženy. Turisté mají být obezřetní.

Policie nezavedla žádná speciální bezpečnostní opatření kvůli smrti Usámy bin Ládina, nicméně je připravena reagovat na případné signály, že ČR něco hrozí. Podle bezpečnostních expertů Mariana Brzybohatého z Policejní akademie a někdejšího náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora není bezpečnost České republiky ohrožena. Ministerstvo vnitra situaci podle svého mluvčího Vladimíra Řepky sleduje a vyhodnocuje, v případě potřeby na ni bude reagovat.

„Z hlediska České republiky se nic zásadního nezmění,“ míní Brzybohatý. Je to zejména úspěch Spojených států. „Oni mají pocit, že zemřel jejich nepřítel, který jim způsobil ekonomickou i lidskou ztrátu, ale uškodil jim i na poli mezinárodní prestiže.“ Jejich oslavy však mohou být podle Brzybohatého kontraproduktivní a vést k radikalizaci některých organizací. Podle Šándora to, že byl symbol terorismu zabit, posílí pozici Spojených států i prezidenta Obamy. Také to ale může mít dopad i na vývoj revolucí v arabském světě, míní.

ČR dočasně uzavře vízový úsek na svém velvyslanectví v Islámábádu

Česká republika po dopadení teroristy Usámy bin Ládina dočasně uzavře vízový úsek na svém velvyslanectví v pákistánském Islámábádu. Některé ambasády mohou být totiž teď víc v ohrožení, české ministerstvo zahraničí proto vyhodnocuje bezpečnostní opatření. Diplomacie české turisty rovněž upozornila na rizika v některých oblastech a vyzvala je, aby na www.mzv.cz sledovali aktuální doporučení pro cesty.

„Ministerstvo zahraničních věcí si je vědomo možného zvýšeného rizika pro zastupitelské úřady ČR v některých zemích po dopadení teroristy Usámy bin Ládina,“ uvedl mluvčí české diplomacie Vít Kolář. Ministerstvo podle něj usiluje o maximální ochranu svých zaměstnanců. „Součástí přijatých opatření bude i dočasné uzavření vízového úseku pro veřejnost na úřadě v pákistánském Islámábádu,“ dodal mluvčí.

Na Ruzyni nejsou zavedena speciální bezpečnostní opatření

„My v této chvíli nemáme žádné informace o bezprostřední hrozbě,“ potvrdil  Jan Šubert. „Pokud jde o muslimskou komunitu, jsou to lidé, kteří respektují naše zákony, nepřejí si vyvolávat nějaké střety či násilí,“ doplnil. Bezpečnostní opatření zůstávají na stávající úrovni, zvýšená opatření nejsou ani na ruzyňském letišti, které funguje v normálním provozu. 

Jan Šubert:

„Al-Káida nemá žádnou přesnou strukturu. Jsou to volná seskupení často izolovaných buněk, které spojuje nenávistný postoj k západnímu světu. (…) Nelze proto vyloučit, že může ve světě dojít k nějaké jejich aktivitě či útoku, který by byl motivován mstou.“

Nicméně nebezpečí teroristických útoků jinde ve světě zřejmě hrozit bude. „Otázkou ale je, zda mají připravený skutečně velký teroristický útok, nebo takové ty 'klasické' věci, že vjedou někam na tržiště s bombou,“ poznamenal Randák.

Smrt nejhledanějšího teroristy světa je podle Randáka vyslaným signálem, že Spojené státy věc „nenechají být“. „Byla to otázka prestiže. Dříve nebo později to muselo přijít. Ten člověk neměl moc šancí dožít se 90 let, ale vydržel dlouho,“ podotkl někdejší zpravodajský důstojník. „De facto už byl osoba, která už byla v pozadí, spíš ideologický vůdce. Zkrátka a dobře ho nahradí někdo jiný. Nebude to sice už ono, ale co se akceschopnosti teroristů týče, nebude to výrazně omezené,“ poznamenal.

Podle Brzybohatého je to konec jedné etapy terorismu a začátek nové etapy. „Jestli bude horší nebo lepší, lze těžko říci,“ podotkl. Nyní jsou dvě možnosti. Buď dojde k útlumu organizací jako Al-Káida, což podle Brzybohatého není moc pravděpodobné, nebo nastane jejich radikalizace a změny metod jejich činností. „Určitě budou mít problémy s financováním,“ dodal. Brzybohatý také upozornil, že spousta jeho následovníků čeká a je otázkou, jak se bude situace dále vyvíjet.

Pakistánci sehráli důležitou úlohu

Likvidaci bin Ládina pokládá Randák za výsledek dlouhodobé spolupráce amerických tajných služeb a jejich pakistánských kolegů. „To není americká záležitost, že by tam sami utajeně působili, pátrali po něm. To je - řekl bych - výsledek Pákistánců. Američané to pak už realizovali,“ míní Randák. Operace samotná byla podle něj „velmi rychlou reakcí“ na potvrzenou spolehlivou informaci, kdy a kde se cíl nachází. Komando amerických speciálních sil bylo už připraveno v oblasti, míní Randák.

Příslušníci amerických speciálních sil zlikvidovali bin Ládina v Pákistánu. V noci na dnešek úspěch akce oznámil americký prezident Barack Obama, který k ní dal rozkaz 29. dubna. Američtí vojenští specialisté, které citují světové agentury, zdůraznili, že šlo o pozemní operaci, nikoliv o útok bezpilotního letounu. Bin Ládin byl zabit při přestřelce, zemřelo několik dalších lidí v budově. Zraněn nebyl nikdo z Američanů.