Kubiceho náměstkem bude bývalý elitní detektiv Hruška

Praha - Nový ministr vnitra Jan Kubice dnes jmenoval svým prvním náměstkem pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Hrušku, který byl jeho podřízeným již v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Hruška byl v minulosti šéfem speciálního týmu Pokr, který vyšetřoval vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Ve funkci nahradil Jaroslava Salivara (za ODS), kterého Kubice minulý týden odvolal.

Z ministerstva vnitra už odešli nebo odejdou všichni náměstci spojení s předchozím ministrem Radkem Johnem. Minulý týden přinesly Lidové noviny informaci, že svůj post opustí i poslední náměstek, který je také policejním ombudsmanem, Viktor Čech. V uplynulých dnech nový ministr odvolal Jiřího France a Jaroslava Salivara, odchod z postu ohlásil i František Vavera. Svůj odchod již dříve oznámil i náměstek pro strategie a programové řízení Michal Moroz.

Zastupováním Francova postu náměstka pro ekonomiku a provoz pověřil ministr dočasně ředitelku ekonomického odboru Miroslavu Oliveriusovou, strategie a programové řízení bude mít prozatímně na starosti ředitelka kanceláře Michala Moroze Ivana Pánková, Vaverův resort pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví zatím převezme ředitel odboru mezinárodního práva Ondřej Veselský.

Jaroslav Hruška

Jaroslav Hruška se narodil 29. listopadu 1975. Krátce po absolvování vysoké zemědělské školy nastoupil do ÚOOZ, kde pracoval sedm let. Od roku 2008 provozuje ekofarmu a moštárnu na Plzeňsku. Od října 2010 je členem zastupitelstva obce Manětín na Plzeňsku (Občané pro rozvoj Manětínska).

V ÚOOZ Hruška zpočátku vedl plzeňskou expozituru útvaru, od ledna 2006 do září 2007 byl šéfem speciálního týmu Pokr, který vyšetřoval vraždu podnikatele Františka Mrázka. V květnu 2006 se s Kubicem účastnil zasedání sněmovního branného výboru, na němž policisté z ÚOOZ předložili takzvanou Kubiceho zprávu upozorňující na údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Od policie odešel v září 2007.

Kubiceho zpráva
Zdroj: ČT24